Autoimmun blog

A haverok és én

Rendkívül fontos (nem sak betegként) az önmagunkra fordított idő. Az a pár perc vagy óra, amikor kikapcsoljuk a világot magunk körül, és hagyjuk, hogy a csend tökéletessége átvegye mindazt a terhet, ami akkor lelkünket nyomja. Valószínűleg visszakapjuk újra, de újult erővel mehetünk tovább, hiszen az a bizonyos céltalannak tűnő idő csodákra képes. Erőt ad, békét, nyugalmat. Fordítsunk minden nap legalább 10 percet arra, hogy megálljunk, pihenjünk, feltöltődjünk, de legalább hetente egyszer pár órát! Legyen az a kedvenc sorozatunk megnézése, valamilyen edzésforma vagy alkotás. Csak az számít, hogy a mienk legyen! Az én búvóhelyem az alkotás, ma festettem. Mi a tied? #festés #paint #alkotnijó #énidőm #magammal #búvóhely #csoda #béke #nyugalom #művészet #időtmagamra #kikapcsolniavilágot #énésafestés #mutimitcsinálsz #ahaverokésénblog #bloghu #blog #autoimmun #paintingoncanvas #canvas #vászon #paintingwithacrylics #akril

2017. november 13. - NBrigó

23421560_300903343741653_7361988598666625024_n.jpg_640x640

ahaverokesen_blog készítette ezt a képet.

Hétköznap mögé bújva (1.rész)

Életem betegen

Nagyon nehéz a mai világban kapaszkodókra lelni, megtartani azokat, főleg, ha betegek vagyunk, és az egészségügy nem éppen a segítőkész oldalát mutatja, lehet szó "tébés" verzióról, de sajnos ugyanúgy igaz a magán rendelésekre is. A most következő történet is ezt támassza alá, melynek szereplője névtelenségét kérte.

28cf38d0e23885b4e8495dd04fe7a987.jpgKép forrása: Pinterest

A hölgy betegsége nem is létezhetne. Egész egyszerűen azért, mert a legtöbb esetben olyan nőknél kopogtat, akik már nem menstruálnak, nem érik petesejt, nem termelődnek női hormonok, a szeméremtest sorvadásnak indul. A történet szereplője tehát körülbelül 10 évvel ezelőtt ismerkedett meg a kraurózissal.
Az első tünetek a hétköznap mögé bújva jelentkeztek, bőr fehéredése a nemi szerven, majd ennek lehámlása, égő, csípő, viszkető érzést hagyva maga után. Az első sokkból felocsúdva a történet még nem ér véget.
A nőnek magánorvosa rendszeresen felírta a szükséges krémet, természetesen nem ingyen, végül a gyógyszerész kérdezett rá ennek okára, ugyanis erre nem lett volna szükség, recept nélkül kiválthatta volna azt.

A betegség miatt négy havonta kényszerült rákszűrésre járni, ugyanis a kraurózis előfutára a szeméremráknak. Kezeléssel együtt nem kevés összeget hagyott ekkor már egy fővárosi magánorvosnál. Egy újabb jelentkező, ám a betegséget nem indokoló tünet miatt a helyi kórházat kellett felkeresnie, ami a sűrű vizelési inger volt. Kiderült, hogy polip okozza, a hölgy azonnal műtétre szorult!
Összegezve kicsit az eddigieket, újra, és újra elakad minden szavam. Rendszeresen látogatott magánorvost, kezelésre járt, rákszűrésre, mégsem tűnt fel senkinek, hogy beavatkozást igénylő probléma ütötte fel időközben a fejét!
Nincs idő feleszmélni, ugyanis a műtéthez rákszűrésre volt szükség. A fővárosi orvos sms-ben közölte annak eredményét, így a hivatalos papír, amit a beteg kézhez vehetett, másfél évvel ezelőtti volt! Joggal merül fel a kérdés, vajon látta-e a labor a mintákat? Mondanom sem kell, egy beteggel kevesebbet tudhat magáénak.

Eljártam 20-20 ezer forintért intim torna kurzusokra. Az annyit segített, hogy a következő műtét időpontját kitolta egy-két évvel. Most már csak ehhez az itteni dokihoz járok (...) bízom benne.

Ma már a vidéki nőgyógyászhoz jár, megfelelő krémmel kezelni tudja betegségét, és elegendő évente rákszűrést végeztetnie, amennyiben nincs panasza. Jelenleg jól van.
A történet vége még a horizonté, folytatása következik.

sign.jpg

Szólít a szörny

Ajánló

Amikor elindítottam az Ajánló rovatomat, sosem gondoltam volna, hogy egy fantasy film is helyet fog kapni benne. Legfőképp azért sem, mert egy előre összeállított lista mentén haladok, és a blog semmilyen formában fel se merült bennem akkor, amikor elindítottam a lejátszást. Azt hiszem ezért is lesz a továbbiakban szívem csücske a Szólít a szörny című film.

940674_33.jpgKép forrása: port.hu

Nem traktálnék senkit sem az előzményekkel, ha nem lenne annyira hihetetlen az egész! Önmagában is hátborzongató visszagondolnom a tényre, hogy csupán "nincs más, jó lesz ez is" alapon választottam, de ráadásként az első fél órában nem sikerült magával ragadnia a történetnek. Ezután szó szerint pálfordulás "áldozatává váltam", ugyanis nem sírtam, hanem zokogtam, egészen a végéig! A továbbiakban spoiler fűszerezi a bejegyzésem, ennek fényében olvassunk tovább!

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy cseppet sem aktuális a film, és nem illik a blog mondanivalójába, ugyanis a főhős édesanyja rákban szenved, és mint kiderül, ez a forrása az egésznek. A főszereplő fiú végig ezzel a tragikus helyzettel küzd, és amint felismertem a film mondanivalóját, nem is zavart annyira a szörny eléggé elbaltázott szinkronhangja.

Felismertem, hogy nevetséges, és infantilis módon engem is szólított az a bizonyos szörny. Az én autoimmun betegségeimért a stressz, a ki nem mondott dolgok felelősek, aminek súlyosságára mutat rá a fenevad, és azt hiszem sokan vagyunk így ezzel, így el is jutottunk ahhoz a részhez, amikor kiderül, tulajdonképpen miért ajánlom a filmet megnézésre. Beszéljen helyettem a szörny, és a fiú, Conor párbeszéde.

- Conor! Az igazságot! - rivallt a fiúra a szörny.
- Nem!
- Ki kell mondanod, vagy sohasem jutsz ki erről a helyről!
- Milyen igazságot? Mi a fenéről beszélsz? - értetlenkedett Conor.
- Tied a negyedik történet Conor O'Melley. El kell mesélned a rémálmodat, amíg még nem késő!
- Nem!
- De! Mondd el Conor! Az igazságot!
- Ha elmondom belehalok!
- Abba halsz bele, ha nem beszélsz!

sign.jpg

Mentés