A határaim én vagyok.

A haverok és én

A rút papírpillangó

Vendégposzt Brigittától

2018. március 16. - NBrigó

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy kislány, akinek születésekor „szakmai szemmel” nem adtak fikarcnyi esélyt sem az életre, ő mégis kapott.
A kislány szépen cseperedett. Egyáltalán nem burokban fogva tartva. Korához képest mindig is érettebb volt. Tudta, hogy óvnia kell magát néha a leghétköznapibb dolgoktól is.
Nagyrészt ugyanúgy élt, mint egészséges társai. A különbség annyi volt, hogy ha ő padlót fogott a nagy, szaladgálós játék következtében nem úszta meg szimpla kis horzsolással; tenyérnyi nagyságban „levedlette” bőrét a térdéről, és aprócska kezein akkora vér töltötte lufik keletkeztek, hogy azt hihette volna, még plusz két keze nőtt, és iszonyatos fájdalmai voltak. Keservesen sírt, és ilyenkor teljesen elveszett az az érett gyerek jellem, ami egyébként jellemző volt rá egész kiskorában.

img_20180218_094155.png
Aztán felnőtt, és ha lehet még jobban szembesült azzal, hogy valami gond van. Talán vele. Talán a Világgal körülötte. Kisebb korában az utcán is megállították, hogy megkérdezzék, ugyan mi történt vele? Tán megégette magát? Vagy ekcéma? Oh, ha csak ennyi lenne!, gondolta, míg édesanyja felelt helyette, hogy sajnos egyik sem. Ő így született és, hogy nem gyógyítható.
De aztán ahogy idősödött, úgy változott ő is, a környezete is, az életvitele is, és muszáj volt kizárnia a külsejéről szóló pusmogásokat, bámuló tekinteteket. Mert most, hogy már nagyobb volt, nem kérdeztek. Pedig lehet még az is jobb lett volna, ha inkább szemtől-szembe megkérdezik, tőle mi van vele. Bár kicsit ettől is tartott… mert ha kiönti valaki elé 27 évének igencsak túlcsordult poharának tartalmát, akkor bizony jön az, amit a világon talán a legjobban utált; a sajnálat. Egyszerűen nem tudott mit kezdeni ezzel a szépen becsomagolt, ám üres ajándékdobozzal. Ezután az egy szó után, na és az illendő „köszönöm”, vagy „ugyan, már meg se kottyan” válaszok után csak a kínos csönd következett.
És ezt is utálta. Kellemetlenül feszengett, ha az élete került terítékre, mert ő úgy gondolta, hogy semmi extra nincs benne. Pedig kiszámíthatatlan volt mindig is, hogy egyik napról a másikra mi is történik vele. Milyen módon fordul ellene a saját bőre, egyik éjjelről a másik reggelre, hány újabb seb és hólyag lepi el a testét, csak attól, mert békésen aludt, és egyik oldaláról a másikra fordult át az éjszaka közepén.
Mindig csak reggelente szembesült a „pusztítással”, ami után el kellett takarítani a romokat. De már ehhez is hozzá szokott; tű, kötszer, krém. Hozzátartoztak a mindennapjaihoz.
Ő azonban még így is azt gondolta, hogy ugyanolyan, mint a többi ember, csak van egy kis szépséghibája és kisebb-nagyobb korlátai. És ő semmire nem vágyott jobban, minthogy ezzel együtt vagy ennek ellenére is úgy kezeljék, mint akárki mást, akinek nincs a ruhája alatt lepkeszárny-vékonyságú, itt-ott pirosas foltokkal, hólyagokkal és ruha alatt megbúvó kötésekkel beborított sebes bőre.

Írta és illusztrálta: Brigitta
Kép forrása: Pinterest
Brigitta blogja: Brigitthoughts

Kívül tágasabb

Életem betegen

Szófecsérlés, időpazarlás, ha valaki óva int, figyeljünk a lelkünkre. Mást sem sulykolnak belénk, mint azt, hogy mennyi veszély les ránk árgus szemekkel a különböző táplálékokban, kész vagy bio ételekben, és még sorolhatnám. Akár igaz, akár nem, bárhogy vélekedjünk is, egy biztos: soha sem szabad fél vállról vennünk a lelki és a testi egészségünk kérdését.

9ef3ec80704f35711c969cc288d763ef.jpgKép forrása: Pinterest

Betti története gyakori görcsökkel kezdődött, többször került vakbélgyanúval kórházba. A negyedik ilyen alkalom után kés alá fektették, a féregnyúlvány egészséges volt ugyan, de eltávolították, hogy ne okozzon később panaszokat. A székrekedés és a hasmenés évekig kínozták, amiért gyomor-, és végbéltükrözést végeztek rajta, illetve irrigoszkópiát.

Aranyérrel kellett műteni, de a műtéti terület elfertőződött, sipoly és tályog alakult ki, ekkor újra műteni kellett a végbelet. A gyulladás olyan mértékű volt, hogy a tisztulása miatt kb. 1 évig nem záródott be, folyamatos tamponálást és gyógyszer szedést igényelt.

Időközben megszületett gyermeke, majd másfél hónappal később laparoszkópiás műtétet hajtottak végre Bettin, mert a vastag-, és a vékonybél a találkozási szakasznál U alakban összeragadt, és a hashártyához tapadt, nem működött megfelelően, ami nagy fájdalommal járt, ráadásul a táplálék úgy vélte, kívül tágasabb, nem maradt meg a testében. A műtétet követően visszatért némi bélmozgás, de csak átutazóban járt arra, másnap a natív röntgen pedig kimutatta, hogy a korábban műtött bélszakasz elhalt, a hasüregben folyadék kapálózott figyelemért. Eltávolítottak 22 centimétert a vékonybélből, a hashártya gyulladt részeit, és a hasnyálmirigy gyulladt szöveteit. A szövettan végül nevet adott a nő szenvedésének, ami a Chron betegség.

Helyzetünktől függetlenül mi vagyunk azok, akik a legtöbet tehetünk önmagunkért, ahogy ezt sokakhoz hasonlóan Betti is megtanulta, és alkalmazza. Hogyan?

Elsődleges szerintem a pozitív hozzáállás, hogy van innen kiút, hogy vannak nehezebb, fájdalmasabb idők, de menni fog!
Másrészt a gyógyszerezés, fel kell ismerni, mikor kell a gyógyszer, mikor kell kérni a segítséget az orvostól, és a diéta, amit magadnak kell kitapasztalni. Bármennyire fáj, van célom. Most pl. a Pilates. A Pilates fegyelemre és figyelemre nevel, amellett hogy feszes izmokat ad, odafigyelni is megtanít.

Ha a testünk kiabál, ne hagyjuk figyelmen kívül, hiszen komoly betegség is jelezheti szereplési vágyát. Nagyon fontos megtanulnunk, belátnunk annak fontosságát, hogy kizárjuk ennek lehetőségét, és ne legyen túl késő! Akárhogy alakuljon is, mindig keressünk kapaszkodót az utunk során, hogy egy-egy lélegzetvételre megpihenhessünk, és erőt gyűjthessünk.

sign.jpg