A határaim én vagyok.

A haverok és én

Váradi Csilla, gyógytornász

Segítő Pont bemutatkozó

2018. szeptember 18. - NBrigó

Nem csak első csatlakozóként, hanem ötletgazdaként is szeretném nektek bemutatni Váradi Csillát. Korábban olvashattatok róla itt, a blogon, hiszen ő ajánlott fel ingyenes segítségnyújtást a hozzá fordulóknak. A tenni akarás maradt, ahogy Csilla is a blog oldalán, kicsit más "köntösben".

42090673_328144994398426_8047902757102813184_n.jpgVáradi Csilla

Kérlek oszd meg a szakmai tapasztalataidat, esetleges céljaidat, ha vannak!

Életem jelentős részében jelen volt a segíteni akarás és erre kiváló eszköz a gyógytorna. Szakmai pályafutásom során dolgoztam már gyógyfürdőben, megyei kórházban és legutóbb mozgásszervi és reumatológiai osztályon. Egy pár éve már vállalkozóként is várom a gyógyulni és mozogni vágyókat. Autoimmun betegként szeretnék segíteni a sorstársakon és célom magamhoz hasonló gondolkodású szakembereket találni.

Kik, milyen betegséggel, problémákkal fordulhatnak hozzád elsősorban?

Segítséget tudok nyújtani:
- azonnali fájdalomcsillapításban
- műtétek utáni rehabilitációban
- ízületpótló műtétek előtti felkészítésben és műtét utáni rehabilitációban
- szülés előtt és után
- törések utáni rehabilitációban
- neurológiai eredetű mozgászavarok kezelésében
- deréktáji panaszok csökkentésében
- váll ízületi problémák megoldásában
- sportsérülések rehabilitációjában

Milyen szolgáltatást tudsz nyújtani, melyből/melyekből  tudsz kedvezményt biztosítani?

Mozgásszervi állapotfelmérésből és egyéni gyógytornából tudok kedvezményt biztosítani.

Van bármilyen egyéb információ, amit fontosnak tartasz, és megosztanád?

Tudom milyen a másik oldalon lenni. Megvan a saját kis autoimmunom szóval tudom milyen amikor valaki kívülről fiatal, de legalább 70-80 évesnek érzi magát, krónikus fáradtságtól szenved esetleg még izom vagy ízületi fájdalmak is gyötrik. Ami biztos, hogy a rendszeres testmozgás jótékony hatással van az autoimmun folyamatokra is. Gyógytornászként segítek, hogy a mozgás minőségi és személyre szabott legyen.

 sp_l1_png.png

Csillához a Scoliart Gyógytorna rendelőben fordulhattok, ami a Szeged, Francia utca 21. szám alatt található. A mozgásszervi állapotfelmérésből és egyéni gyógytornából 30% kedvezményt biztosít, ez addig érvényes, ameddig jártok hozzá!


Élnél a lehetőséggel? Esetleg szakemberként csatlakoznál?
Írj e-mailt az alábbi elérhetőségre: segitopont@ahaverokesen.hu

 

 sign2.jpg

 

Segítő Pont

Egy mankót adó kezdeményezés

Több hónapig elérhető volt az oldalon egy lehetőség, gyógypedagógus személyében. Eszerint ingyenesen, külön elérhetőségen volt kereshető a szakember, aki nem csak tanácsokkal látta el a hozzá fordulókat, hanem a tervek szerint országos szinten tudott volna segíteni lakóhely szerint szakember keresésében. Úgy alakult, hogy ez az opció nem keltette fel az érdeklődést, így a gyógytornásszal, Csillával arra kellett jutnunk, hogy megszüntetésre kell, hogy kerüljön a dolog.

tim-marshall-114623-unsplash.jpgFotó: Tim Marshall

Talán értetlen tekintetek záporozzák most írásomat, de a lényegre térve elárulom, nem adtuk fel! Segíteni szeretnénk, Csilla épp úgy, ahogy én, aki ráadásul telis-tele volt remek ötletekkel, javaslatokkal. Összegyúrva elképzeléseinket született meg a Segítő Pont.

Miről szól?

Az elképzelés szerint összeáll a jövőben egy országos lista (reméljük legalábbis), melyet nem más, mint a A haverok és én oldal fog össze majd. A listán olyan szakemberek fognak állni, akik szintén segítő attitűddel bírva kedvezményt ajánlanak fel egy-egy szolgáltatásukból azoknak az autoimmun betegeknek, akik a blogon keresztül fordulnak hozzájuk. A lista folyamatosan bővül majd, hiszen folyamatosan csatlakozhatnak a hozzáértők, a blog felkeresésével.

Az indulás

Az indulás máris, szeptember 17-én, hétfőn veszi kezdetét, amikortól folyamatosan, a csatlakozó szakembereket bemutató írásokkal is fogtok majd találkozni az oldalon. Ahhoz, hogy igénybe vehető legyen a listán már szereplő szolgáltatás, vagy csatlakozhasson specialista, a megadott elérhetőségen kell felvenni velem a kapcsolatot. A folyamatosan bővülő lista napokon belül elérhető lesz a weboldalon.

Végül, de nem utolsó sorban ki csatlakozhat szakemberként? Bárki, aki úgy gondolja, szolgáltatásával segíthet testileg és/vagy lelkileg az autoimmun betegeknek. Bízunk abban, hogy ez az új lehetőséggel nem csak felkeltjük majd érdeklődéseteket, hanem segítséget is nyújtunk általa, ami a valódi cél.

További információ:

segitopont@ahaverokesen.hu

 

Szülés? Nem!

Életem betegen

A cím láttán biztos vagyok abban, hogy azonnal felháborodást kelt némelyekben, lesz olyan, akiben kíváncsiság ébred, és lesz, aki együttérez majd az olvasottakkal.
Manapság amúgy sem lehet úgy barangolni az internet berkeiben, hogy az ember arcába ne vágnák kötelességét, már ami a gyermekvállalást illeti. Nem szeretnék a politikába szagolni most sem, ahogy eddig sem lehetett ilyesmit olvasni a blogon, de tény, a társadalmi nyomás létezik, és bátran állíthatom, növekedni látszik.

Tudom, régen sem volt másként, a házasság velejárója volt a családalapítás, ám ahogy az idő telt, a vállalt gyermekek száma csökkent. Erre vonatkozó statisztikákért csak a Googlet kell fellapoznunk, vagy a KSH Népességtudományi Intézet megállapításairól olvashatunk, a pdf fájl letöltésével, ide kattintva. Viszont a száraz tényektől, számoktól én most inkább tovább robognék!

9eb232fab9b2946978714968d252eacc.jpgKép forrása: Pinterest

Érdekelt, vajon milyen írásokkal találkozom a gyermekvállalás kulcsszóra keresve. Elsők között csupa olyan cikket vágott az arcomba az a kedves internetes kereső, ami gyakorlatilag az ideális életkort taglalja, és támassza alá, szakember által. Valós probléma, értem én! Viszont, amikor ehhez a kulcsszóhoz hozzábiggyesztettem az általunk preferált szót, hogy autoimmun, kellemetlen meglepetés ért. Túlnyomó többségben fórumok integettek vissza a találatokat szemezgetve, ahol sorstársak próbáltak dűlőre jutni a témában. Csak a Facebookba elég belépnem ahhoz, ha ítélkezésre "vágynék", hiszen az emberek nagyon jól megtudják mondani, miért kell gyermeket vállalni, egyenesen miért kötelező! Megy a "szájberharc", és azoknak a nőknek a sarokba állítása, akik fiatalon, házasság után nem adják szülésre fejüket. Biztosan a karrierre fogva, bulizni, élni akarnak, és milyen önzőek, igaz? Nos, lássunk néhány példát a fent említett fórumokból válogatva, és világítsuk meg a dolgokat egy másik, kevésbé népszerű oldaláról:


Engem tavaly áprilisban diagnosztizáltak progresszív szisztémás szklerózissal, annak is diffúz (vagyis gyors lefolyású) fajtájával, szóval megnyertem! Akkor közölte az orvosom, hogy megtiltja a gyermekvállalást, a betegség első időszakában nagyon sokat ronthat az állapotomon. Most trexan-t kell szednem, hálistennek a szteroidokat a mi betegségünkre nem szoktak adni, de a trexan sem jobb, sőőőt...gyengített kemoterápiaszerű kezelés, mely szedése alatt ha teherbe is esek, 80% az esély arra, hogy genetikai rendellenessége lesz a magzatnak, továbbá a gyógyszer abbahagyása után még fél évig nem szabad teherbe esni. Ez miatt egyenlőre nem tervezünk babát, de nagyon szeretnék, csak félek, hogy maradandó károsodást okoz a gyógyszer a petefészkemben.

 

Lupuszos vagyok, vagy más néven SLE-s 16 éve. Több spontán vetélés után már nem ajánlják számomra a terhességet.

 

Autoimmun vesebeteg vagyok,de nem sle az alapbetegségem,hanem glomerulonephritis. Mivel már végstádiumban vagyok, úgy gondoltam megkérdezem szakorvosom,mit mond a babavállalásra.Sajnos nemleges választ kaptam,mert nagyon megterhelné a szervezetem.

Tudom, nem érünk rá ezzel foglalkozni, és amúgy is, kegyetlen világban élünk, nem divat a tisztelet, csak egymás tiprása által haladni előre. De nem bűn megállni egy pillanatra, és mielőtt gépelésre adjuk ujjainkat, elgondolkodni azon, vajon érdemes-e meggyőződés nélkül ítélkezni? Szükség van oktalanul megbántani másokat? Félreértés ne essék, nem mentem el a statisztikák mellett, és a karrierista nők létezése sem fikció, ahogy a társadalom által támasztott elvárások sem egy Disney meséből pottyantak ide! Ma már egyre több az autoimmun betegséggel élő ember, a betegek 78%-a nő!

Szisztémás lupusznál maradva néhány adat: 1970 előtt 70 beteget diagnosztizáltak a betegséggel, ebből 62 fő nő. 1991-2000 között 292 embernél került megállapításra SLE, ebből 263 nő! Lupusszal kockázatos gyermeket vállalni, ahogy ebben a cikkben is olvashatjuk.

A szisztémás autoimmun betegségek és a terhesség együttes jelentkezése a háttérben zajló immunológiai és hormonális tényezők egymásra hatása következtében megváltoztatja mind az autoimmun kórkép, mind a terhesség lefolyását.Mivel az autoimmun betegek többnyire nők, sokszor fiatalok, fogamzóképes korban vannak, és gyereket szeretnének, egyre inkább fel kell készülnünk erre a speciális helyzetre.(forrás)

e5554377c44cb896c434bcecee2f9550.jpgKép forrása: Pinterest

Az autoimmun betegség megléte nem feltétlenül zárja ki a gyermekvállalást, de megnehezítheti azt. Bizonyos betegségek fellángolása kizárja, illetve a terhesség fokozottabb figyelmet, orvosi támogatást kívánhat, így minden autoimmun haverral a gondolat ébredésével együtt fel kell keresni szakorvosunkat!

Terhesség során egyes autoimmun kórképek enyhülést mutathatnak, míg mások esetén akár életet is veszélyeztető állapotrosszabbodás is előfordulhat. A gyermekvállalás a betegek részére emiatt tervezett módon javasolt, a terhesség során az immunológus kezelőorvos szoros kontrollja mellett a betegség egyensúlyban tartása által a kockázatok csökkenthetők. (forrás)

Az antifoszfolipid szindróma, vagy a Hashimoto thyreoiditis (autoimmun pajzsmirigy gyulladás) is olyan betegségek, amely vetélést, meddőséget okozhatnak, így ha fennáll bármelyik probléma, mindenképp forduljunk orvoshoz!

Van, aki anyagilag nem engedheti meg magának a gyermekvállalást, és igen, van olyan is, akinek más (pl. karrier) fontosabb, de ne feledjük, vannak olyan fiatal, egészségesnek tűnő nők, akiknek ennél nyomósabb indokuk van a szülés elutasítására. Több autoimmun betegség nem hagy mások által is látható nyomot a külsőn, és úgy egyáltalán sem szép dolog más magánéletében könyékig járni. Összegezve idevetett soraimat gondolkodás mellett együttérzésre invitálnék minden kedves olvasót.

sign2.jpg