A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

Köszönöm, SM!

Életem betegen

2019. február 22. - JBrigó

Egy autoimmun diagnózis változással jár. Azoktól a latin szavaktól fogva már máshogy simul a toll a párnánkban. Nem lesz ugyanaz a beszívott levegő, a Nap melege. Teljesen megváltozik értékrendünk, amikkel addig teljes közönnyel éltünk együtt, piedesztálra emelődnek. Búcsút kell talán intenünk addigi életünk részét képező szenvedélyeknek, és újaknak kell helyet adni. Végül, de nem utolsó sorban erő kell, és kitartás, na de nem maroknyi! Megfeszült testünkkel együtt, összeszorított fogakkal kell küzdeni!

beda40f2edc1a063fe31de5dc71cbbf9.jpgKép forrása: Pinterest

Erika 5-6 éve küzdött már a hétköznapi gúnyában szteppelő tüneteivel: fáradság, egyensúly-, és koncentrációs zavar, fogyás, inkontinencia. Egy napon bal lábszárgyengesége riasztotta meg, amellyel orvoshoz fordult. A negyedik emeletről szeretett volna lemenni, de csak lassan haladva, fokonként sikerült megtennie az utat. Neurológushoz fordulva kórházba fektették, ahol lumbálást hajtottak végre. A vizsgálat eredménye: sclerosis multiplex.

A család megértő volt. Mivel édesanyánk az egészségügyben dolgozott, ő felkészített arra, hogy az SM nem gyógyítható, de kezelhető, szinten lehet tartani. Édesapám sajnálta,hogy ezt megkaptam, de támogatott. A két nővérem is támogatott. Igazság szerint a középső nővérem segített nekem a legtöbbet, mivel utána nézett mit érdemes ennem, és hol érdemes ezeket az élelmiszereket, vitaminokat beszereznem.

Étkezésnél két éve nem iszom tejet, néha rizsitalt iszok, a joghurtot, kefírt sem eszem. Kávé esetében a koffeinmentes kávét szoktam inni, napi kétszer, de csak keveset. Húsfogyasztás esetében a szárnyasokat : csirke, kacsa, liba szeretem. (...) Azt tapasztaltam, hogy a sok párolt zöldség fogyasztása több erőt ad, mint a húsfogyasztás.

Erikának el kellett fogadnia, hogy lassabban tud dolgokat megcsinálni, sokat felejt, fárad, ezek mellett pedig le kellett mondania a túrázásról, lovaglásról. A lemondás sosem könnyű, egy folyamat kezdete, hatalmas erőt kíván, és nyitottságot. Miért? Nyitottnak kell lennünk ahhoz, hogy a régi énünktől kicsit talán elbúcsúzva közel engedjük magunkhoz az új lehetőségeket, amelyek a múlt hagyta csendet kitöltik. Ebben a történetben a túrázást, lovaglást felváltotta a meridián torna, gyógytorna, jóga többek között, és a pozitív hozzáállás lett történetünk szereplőjének új barátja. Az "esemnek" köszönheti, hogy ma már egészségesen táplálkozik, empatikusabb lett az emberek felé, megismerkedett a homeopátiával, és a gyógynövényekkel, amelyek segítségére vannak állapota javításában.

Egy ember, aki nyitottságáról tesz tanúbizonyságot, mindig jó példa lehet számunkra, hiszen sokan vagyunk, akik nem érzünk kellő bátorságot ahhoz, hogy új dolgokkal díszítsük megfakultnak érzett életünket. Erika megtette, beengedte, hagyta, hogy a változás kifésülje megváltozott napjait. Remek példa mindenki számára!

sign2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr5014642362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása