A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

Google adta Hashimoto

Életem betegen

2019. november 30. - JBrigó

Erika története alig egy hónapos, ifjú köntösben jár. Októberben, egy rutin kivizsgáláson diagnosztizáltak nála Hashimotot. Németországban él, ott automatikusan adták neki a szükséges hormonpótló tablettát, nem kellett köröket futnia, orvoshoz mennie, egyáltalán az időpontra hónapokat várnia.

fe61a118f2aeb9732516aa0e3cefb8d7.jpg

Akárhányszor előveszem a jó, öreg Hashimotot a blogon, vagy Youtube csatornán, igyekszem a hétköznapi álcájára felhívni a figyelmet. Az egyik leggyakoribb autoimmun haver "díjával" bír ugyanis, és nagyobb számban nőket érint. Lássuk a száraz tényeket róla:

Az európai lakosság 1-2%-át érint. (...) Nők gyakrabban betegszenek meg, mint férfiak (kb. 8-10:1 arányban). A betegségre való hajlam öröklődik, amint ez látható is a családokban való halmozódásból, de ez nem jár minden esetben a betegség kialakulásával. Ismert, hogy a Hashimoto-thyreoiditis kialakulása gyakran hormonális változással (pubertás, szülés, menopauza) vagy stresszel függ össze. - írja a Wikipédia.

Ha bármely oldalon utánaolvasunk a tüneteknek, olyan hétköznapi, egyhangú, unalmas felsorolásba botlunk, mint fáradtság, hízás, fogyás, alvászavar, és a lista igen csak terjedelmes, melyből Erika is válogatott magára passzolókat.

A tüneteim... mindegyikre volt teljesen hétköznapi magyarázatom. Fáradtság, miért ne, hiszen egész nap pörgök, este futok, két kicsi gyerekem van. Puffadok, biztos a laktóz miatt, elhagytam a laktóztartalmú termékeket. Még mindig puffadok... biztos a gyümölcsök miatt... elkezdtem kiiktatni szép sorban a gyümölcsöket. Hullik a hajam... kinek nem? Éjszaka időnkent pánikroham... ezelőtt húsz évvel már volt pánikbetegsegem, amiből tulajdonképpen kigyógyultam, de mivel sok minden összejött az utóbbi időben, biztos erőre kapott... Fájnak a lábaim... persze, hogy fájnak, sokat futok. Ami gyanús volt, hogy hiába eszem egészségesen, sportolok, nem fogyok semennyit sem. Ráadasul időnként jött egy komoly zuhanórepülés a sportban. Odafigyeltem az étkezéseimben, edzéseimben mindenre, amit az edzők, tapasztalt futók mondtak, mégis újra es újra megtörtent a visszaesés a teljesitményemben.
Ahogy hozzá nem értőként vagy frissen diagnosztizáltként belecsöppenünk a pajzsmirigy világába, értetlenül állhatunk előtte. Jelentéktelennek tűnhet, és sokszor mi magunk sem érthetjük, mi az, amin keresztül megyünk. Elengedhetetlen az, hogy akár a betegséggel osszuk meg testünk, akár környezetet képviselve ismerjük meg, éljünk egy nagyszerű cikk nyújtotta mankóval, és ne legyünk restek annak elolvasásában, hiszen segít, támogat abban, hogy megértsük, mit is jelent az "unalmas" Hashimoto, mit tesz, vesz el, vagy éppen mit ad. Ide kattintva olvasható.
A cikk szereplője sem kapott külföld ellenére segítséget fokozódó tünetei, romló állapota miatt.
Közölte velem az orvos a diagnózist, és azt, hogy jó a gyógyszerdózis (szépen lement a TSH szint), majd felírta a betegség nevét a leletemre, és mondta, hogy google-ozzam ki. Köszi. Már ment is tovább.
Ahogy sokunknak, Erika tapasztalata is az környezetével, hogy a betegség gyakorisága ellenére sincsenek tisztában létezésével. Talán könnyebben, hamarabb kerülne diagnosztizálásra, és persze elfogadásra. Talán. Annyi biztos, még mindig nincs elegendő érthető információ az autoimmun betegségekről a modern kor ellenére.
Bárhogy, bármelyik oldalt képviseljük, szakorvos felkeresésén túl keressünk betegtársakat, akik tanácsokkal, tapasztalatokkal, együttérzéssel tudnak segíteni a kezdeti nehézségeken, szeretettel ajánlom a blog A Hashimoto és én csoportját, mozgás és sport témában pedig szakértőnk tud segítséget nyújtani. Nem vagytok egyedül!
sign2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr8315331444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása