A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

Pajzsmirigy nélkül

Életem betegen

2020. május 03. - JBrigó

Pajzsmirigy betegként nem idegen a göb kifejezés. Krisztina története is ezzel kezdődött. Mégis, remélve, hogy a blog eljut azokhoz, akik a betegek környezetét képviselik, szeretném első körben bemutatni, mi is az a göb? Az endokrinkozpont.hu oldal ad erre választ:

A pajzsmirigy göbös megbetegedéseire a legtöbb esetben a nyak elülső részén megjelenő duzzanat hívja fel a figyelmet. A göbök azonban nem egyszerűen kozmetikai gondot jelentenek. Az un. meleg göbök pajzsmirigy túlműködést okozhatnak, a hideg göbök pedig a daganatos átalakulás miatt jelentenek potenciális veszélyt. Arról, hogy az elváltozás melyik csoportba sorolandó, az izotópos vizsgálat során bizonyosodhatunk meg.

f290092b6f5045d9159bf6f6acd686c2.jpg
Krisztina göbjei nem hoztak magukkal semmilyen tünetet annak ellenére, hogy légzési, valamint nyelési nehézséget is tudnak okozni. Mégis olyan diagnózist cipeltek, amely a fiatal nő életét gyökeresen megváltoztatta: follicularis carcinoma, azaz pajzsmirigyrák.

A pajzsmirigy göbömet a háziorvosom vette észre, amikor elmentem hozzá azzal a kéréssel, hogy írjon ki nekem beutalót vérvételre. Ezt azóta is egy belső megérzésnek tartom, mert ha akkor valamiért nem érzek késztetést arra, hogy elmenjek egy nagy laborra és megnézessem a TSH-m is, hogy minden rendben van-e akkor ki tudja mikor derült volna ki a gond. A pajzsmirigy göböm ekkor már látható volt, de én nem vettem észre, mert semmi tünete nem volt. Kis alattomosan ott növekedett bennem anélkül, hogy bármi tünetet produkált volna. A végső diagnózist róla a pajzsmirigy göb eltávolító műtétem szövettanának eredményéből kaptam meg. Ezután pedig egy újabb műtét során eltávolították a teljes pajzsmirigyem.

Szerencsére többségében pozitív tapasztalatokkal zárult kezelése, műtétje, és a gyógyulása az egészségüggyel kapcsolatban. Orvosai, ápolói segítőkészek voltak, támogatták a lányt, aki mellett családja, barátai is fontos tartópillérként állnak a kezdetektől.
Krisztina - sok más beteghez hasonlóan - képes volt profitálni állapotából. Egészségesebben étkezik, és rendszeresen mozog. Emellett ő is felhívja a figyelmet a rendszeres önvizsgálat, és szűrővizsgálatok elvégzésére! Saját blog írásába kezdett, Pajzsmirigy nélkül címmel, ahol megossza nem csak történetét, hanem tapasztalatait, észrevételeit. Szeretettel ajánlom nem csak betegeknek követését, hiszen önmagunk szeretetére, az odafigyelésre kiváló példa lehet mindenki számára!

 

sign2_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr9315656784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása