A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

A frontok hatásai

Életem betegen

2022. március 28. - Brigi P.

A hirtelen légköri változások(frontok) az egészséges szervezetet is megterhelik. A betegségek tüneteit fel is erősíthetik, így nem is csoda, hogy sokan panaszkodnak autoimmun diagnózissal is különféle tünetekre.
Mit okozhatnak, és mi ennek az oka? Ebben a cikkben foglalom most össze.

Alapvető tünetek

 

Izomfájdalom, fejfájás, ami talán közismertebb, azonban az időjárás változás (hőmérséklet ingadozás, páratartalom változása, szél) még ennél több tünetet okozhat az arra érzékenyebbek szervezetében.
Ilyen a szédülés, a reakcióidő csökkenése, sőt a rossz közérzet, depresszió is ezért tehető felelőssé. Mellkasi feszítés, tarkótáji szorítás, nehézlégzés is felléphet.

 

“A nedves hideg időben gyakori fronthatás a szédülés, fejfájás, magas vérnyomás, ízületi, reumás panaszok, szívproblémák. Ha a rossz idő elhúzódik, koszorúér elégtelenség, reumás, ízületi gyulladások jelentkezhetnek, a szeles idő pedig tovább fokozza a fejfájást, az alvászavart és a vérnyomásproblémákat.”

Forrás 



Kiket érint a front összességében?

 

Érrendszeri betegségben szenvedők, gyerekek, 50 év felettiek, valamint immunproblémával élők egyaránt érintettek lehetnek, ahogy a gyengébb fizikumú vagy túlsúlyos emberek életét is nehezíthetik ezek a jelenségek.

 

“Nagyon sok ember érzékeny az időjárásra, ezt a jelenséget a szaknyelvben meteoropátiának is nevezik.A meteoropátia bizonyos körülmények között a teljesítő- és koncentrációs képességet, a közérzetet vagy akár a lelkiállapotot is negatívan befolyásolhatja.

Forrás

 

Lehet enyhíteni a tüneteket?

 

Magam is azok közé tartozom, akiket az időjárás bizonyos változásai megviselnek. Noha ezt megszüntetni nem lehet, egységesen a cikkhez kutakodás közben leltem arra a megoldásra, miszerint a B1-, a D- és az E-vitamin, valamint a kálium enyhítésül szolgálhatnak.

Ezen kívül létezik egy ún. Meteo Klinika, ahol segíthetnek a leírás alapján. Különböző módszerekkel (például fényterápia) ígérnek gyógyulást, ezen kívül a weboldalukon ingyenesen deríthetjük ki, valóban frontérzékenység okozza-e a tüneteinket.
Ha van bárkinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata, írja meg hozzászólásban.

png_20220328_075921_0000.png

 

Autoimmun vs. frontok

 

Ahogy korábban is utaltam már rá, bizony mi, autoimmun diagnózissal élők is érintettek lehetünk.

“Az SM súlyosbodásával romlik a végtagok akaratlagos mozgatásának képessége, csökken az izomerő, fokozódik a kóros izomtónus (spaszticitás).Ez utóbbit külső tényező (stressz, időjárási front, fájdalom) is befolyásolja – súlyos esetben akaratlan rángások futnak végig a lábon egyszerű mozdulat (például a sarok felemelése) előtt. Néhány betegnek fájdalmas éjszakai lábgörcse szokott lenni. “

Forrás

A rheumatoid arthritis, vagyis a sokízületi gyulladás például rosszabbodik meleg vagy épp hideg idő esetén.

 

Lehet védekezni ellene?

 

Néhány egyszerű, és hasznos tanácsot mindenképpen érdemes megfogadni vagy legalábbis kipróbálni. Ha meg nem is szüntetik a panaszokat, enyhülést hozhatnak.

  • Lehetőségeinkhez mérten rendszeresen mozogjunk, és étkezzünk egészségesen. Fontos, hogy hagyjunk időt a pihenésre, regenerálódásra!
  • Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, és a szabad levegőn töltött időről se feledkezzünk meg!
  • Fogyasszunk káliumban és magnéziumban gazdag ételeket, mint például: banán, paradicsom, narancs, burgonya, búzakorpa stb.
  • Gyógynövények fogyasztása is jótékonyan hathat a szervezetre, ilyen például a levendula, a citromfű vagy a cickafarkfű, helyes alkalmazásukhoz kérhetjük fitoterapeuta segítségét.

90681694_294542061509538_7785218605909540864_n.png

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr1417791236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása