A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

A pikkelysömör nem fertőző!

Életem betegen

2022. július 18. - JBrigó

Nem fertőző! Ezzel kell kezdenem a mai cikket, hiszen ez a tévhit minduntalan felbukkan, ha a pikkelysömörről van szó. De mi is ez akkor pontosan? Miért nem fertőző?

Jánosi Brigó írása

20220718_123703_0000.png

Száraz tények

 

A bőr szarutermelő sejtjeinek túlzott működésének okán a bőr elszarusodik. A pikkelysömör, azaz a psoriasis is egy olyan autoimmun diagnózis, amelyre gyógymód nem, de kezelés viszont létezik. Környezeti és genetikai tényezők is közre játszanak kialakulásában, bárkit érinthet, de leggyakrabban a 20-30 év közöttiek körében bukkan fel.

Időről időre gyógyul, majd újra kialakul, ritkábban fellángolás is érzékelhető, de a legtöbb esetben fokozatosan súlyosbodik. A kezelés célja a tünetmentesség elérése, súlyosság csökkentése gyógyszerekkel, és a megfelelő életmód kialakításával, mint diéta, napfény, kozmetikumok.

Számít az öröklődésnél, hogy egyik vagy mindkét szülő érintett-e, hiszen utóbbi esetén nagyobb eséllyel öröklődhet tovább a betegség. Ezen kívül különféle környezeti hatások is előidézhetik, lázas megbetegedés, gyulladásos folyamatok (pl. fertőzés, napégés), gyógyszerek, hormonális tényezők, táplálkozás (egészségtelen étkezés), kozmetikumok, vegyszerek, stressz, érzelmi megterhelés mind kiváltó ok lehet.

 

Tünetek

 

A test bizonyos részein jelentkezhetnek a jellegzetes tünetek, leggyakrabban azokon a testtájakon, amelyek rendszeres irritáció alatt (napfény, ruha) állhatnak. Súlyosabb esetben terjednek tovább például az arcra is. Több formája ismert, érdemes pontosan utánaolvasni.

Ezen kívül a betegség érintheti a körmöt, sőt, a fület is akár! Súlyos, de ritka formája lázzal, ízületi gyulladással, fájdalommal, testszerte nyirokcsomó duzzanattal jár.

 

Nem fertőz!

 

A látványos bőrtünetek ellenére a psoriasis nem fertőző! Mivel a lakosság számára még kellően nem ismert diagnózisról van szó, még ma is kirekeszthetik a betegeket, fokozva ezzel a lelki megterhelést, depressziót. 

Rendkívül fontos tehát, hogy az ismeretterjesztést ne csak diagnózissal élőként tartsuk fontosnak, hanem segítsük is őket akár csak egy-egy megosztással, hogy minél többekhez juthasson el az információ.

 

Kezelés

 

Alapvetően szteroid tartalmú krémmel lehet kenegetni, de már többen meséltek nekem arról, hogy ezeket nem alkalmazzák nem csak szteroid tartalma miatt, hanem egész egyszerűen azért, mert cseppet sem hatékony.

A diéta sokat tud lendíteni a dolgon, itt is az egyéné a döntő szerep. Mint minden diagnózis esetében, itt sincs két egyforma beteg. Mindenkinél más lehet a “trigger”, azaz a gyulladást, belobbanást kiváltó tényező, különbözőségünktől fogva pedig más nyújthat megoldást. 

Ennél fogva különféle mentes diéta segíthet, de ez sem törvényszerű! Természetes alapanyagokból készült krémek is jótékonyan hathatnak, a shea vaj mindig, minden esetben egy olyan tartozéka lehet a háztartásnak, ami nem csak a psoriasis esetén segíthet. 

(Keverhetünk belőle természetes, egészség-, és környezetbarát kencéket is otthon, de ez egy más téma már.)

 

Összegzés

 

Mind találkoztunk már biztos azzal a magatartással, amikor például kiszáradt a torkunk, köhintünk egyet, és mindenki körülöttünk a boltban úgy néz ránk, mint a véres kardra, azaz Covidos gócra legalább. Kellemetlen érzés egy ilyen szituációt megélni minimum, nem igaz? 

Képzeljük ezt el állandóan, vagy legalábbis sűrűbben, akár heti többször megismétlődve, nem csak idegenektől, hanem akár szeretteinktől is.

Nem fair, igaz? 

Épp elég nehéz megküzdeni a tükörképünkkel néha, tudjátok, a saját nyomorunkkal, óriási segítség lehet az elfogadás, a nyitottság, a próbálkozás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr2417885623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása