A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

Megtévesztő Wegener

Jánosi Brigó írása

2022. augusztus 10. - JBrigó

Létezik olyan autoimmun diagnózis, ami egyenes, nem mutatja magát másnak, és nem játszadozik az orvosokkal (és velünk)? Sajnos erre nem tudom a választ, de bemutatok egy újabb “havert”, ami bizony elsőre sima ollmelléküreg-gyulladás, légcső-vagy középfülgyulladás szerepében szeret tetszelegni.

Üdvözlöm a kedves olvasót, bemutatom a Wegener - granulomatózist.

blog_szalag_3.png

Első tünetei - amik megtévesztik az orvost - a fülzúgás, köhögés, nehézlégzés, orrvérzés, gyakori vérköpés. Ide “csapódhat” a láz, rossz közérzet (milyen közhelyes), a gyengeség, és az ízületi fájdalom, valamint a szemgyulladás is. Ez utóbbi a szem kidülledését is eredményezheti. 

Az autoimmun folyamat a nyálkahártyák kisereit támadja, és teszi sérülékennyé. Így az orr nyálkahártyán fekélyeket hoz létre, ami miatt a nyereg elferdül.
Az idő előrehaladtával testszerte képződhetnek fekélyek, károsodhat a vese, szív erei, valamint az agy, és a gerincvelő erei is. Ebből kifolyólag a betegnek “ingyen jegye lesz” veseelégtelenség, infarktus, és idegrendszeri tünetek kialakulásához.

 

Kezelés

 

Nyilván a legfontosabb a korai felismerés, hogy megelőzhető legyen az életet veszélyeztető szervi károsodások színpadra lépése. Ugyanakkor a fentebb olvasott tünetek ezt megnehezítik, hiszen a diagnosztizálás során végzett mellkasröntgen felvételein látható üregek könnyen összetéveszthetőek tumoros betegséggel. Innentől kezdve szép kis kitérő következhet.

A Wegener egy autoimmun folyamat - ezért is írok róla -, így a kezelés során az elsődleges az immunrendszer gyengítése immunszupresszáns szerekkel. A gyulladás megfékezésére pedig kortikoszteroid szedése válhat szükségessé.

 

Tanács az van

 

Látható tehát, hogy nem kis pályás betegségről van tehát szó. Én személy szerint, aki bár autoimmun diagnózisokkal, és azok szépségeivel élek évek óta, mégsem tudom elképzelni, milyen is lehet megosztani az életünket a Wegenerrel. 

Egészséges környezet képviselőjeként még nehezebb dolgunk van. Ha diagnózissal élünk, adjunk esélyt nekik a támogatásra, mutassuk meg bátran az irányt, amerre aztán a közös utunkra kanyarodhatunk majd. 

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr6217905087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása