A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

Lyme vagy autoimmun?

Jánosi Brigó írása

2022. szeptember 08. - JBrigó

Nem kell sok időt töltenünk a Google háza táján ahhoz, hogy átlássuk a Lyme kórt, de azért álljunk be a sorba.
A Lyme kórhoz fertőzött kullancs csípésére van gyakorlatilag szükség, de fontos kiemelni, hogy a jellegzetes bőrtünet nem minden esetben jelenik meg.

blog_szalag.jpg

De akkor mik is a tünetei?

 

A nehezített tényező itt egy másik, autoimmun diagnózishoz hasonló tüneteket jelenti, ami miatt késhet a diagnózis, és így a kezelés is. Ez a sokizületi gyulladás, azaz az RA (rheumatoid arthritis).

A fertőzött kullancsot minél előbb el kell távolítani, de ha ez nem sikerül, nem vesszük észre, nem jelenik meg a jellegzetes folt, akkor az akár lázas tüneteket izom-,és izületi fájdalmak követhetik, izomgyengeség, valamint szív-és érrendszeri problémák.
Az idő előrehaladtával ízületi merevség is jelentkezhet, ezek miatt a tünetek miatt szokták összetéveszteni az autoimmun eredetű RA-val.

Azonban a Lyme kór előrehaladtával érzéskiesés is előfordulhat. A betegség esetén több hetes antibiotikum kúra hozhat gyógyulást.

 

Fontos tudni

 

A védőoltás Lyme kór ellen nem, hanem egy másik, súlyos, kullancs által terjesztett betegség, a vírusos agyvelő-és agyhártyagyulladás megelőzésére létezik csupán.

Azt is fontos kiemelni, hogy bár Lyme diagnózishoz gyakorlatilag egy fertőzött kullancs csípése szükséges, mégis csatlakozhatnak mellé autoimmun diagnózisok.

Mindannyian ismerjük talán - vagy el tudjuk képzelni - a csontig vájó fájdalmat, de nehéz szavakkal leírni, jellemezni milyen, amikor az ember a saját testében raboskodik, láncát csörtetve remél némi segítő, támogató szót, gesztust.

Legyen szó autoimmun vagy épp “nem autoimmun” diagnózisról, láthatjuk, hogy egy szimpla erdei kirándulás is micsoda kellemetlen - vagy akár elviselhetetlen - béklyóba taszíthat bennünket.
Elgondolkodtató tehát, érdemes-e elbagatellizálni a kullancsok csípését, a Lyme kór létezését.

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr3117904415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása