A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

A depresszió autoimmun diagnózisokkal

Jánosi Brigó írása

2023. július 21. - JBrigó

Az elmúlt időszakban a depresszióval foglalkoztunk, hiszen kapcsolódik az autoimmun diagnózisokhoz. Azok következménye mellett szerepel több betegség “tünet listáján” is, ilyen például a Lupusz vagy a Hashimoto! Éppen ezért kiemelt szerepet játszik az érzékenyítés, edukáció a témában, mert sajnos még mindig úgy véli a társadalom, hogy ez a modern világ által felfújt “divat” csupán. Nézzük tehát meg közelebbről is a dolgot, ragadjunk együtt egy okulárét, tárjuk nagyra lelkünk kapuit, és induljunk el közösen erre a különleges barangolásra!

project_20230710060734.pngIllusztráció: Jánosi Brigó

Ahhoz, hogy megértsük, átlássuk a dolgot először magáról a depresszióról kell szót ejtenünk első állomásunkon. Mindezt persze orvosi kifejezések, érthetetlen mondatszerkezetek nélkül.
A blog TikTok oldalán már készült egy egyszerű poszt, amelyben 3 tünetét emeltem ki a betegségnek. 

 

De mi is a depresszió?

 

A szomorúság nem depresszió. A depresszió betegség, hangulatzavar, míg a szomorúság egy múlékony állapot, egy érzelem. A depresszió diagnosztikájában a szomorúság csupán egyetlen tünet. Leglényegesebb különbség az idő lefolyásban és az állapot mélységében van. Vagyis a szomorúság, rosszkedv, ha normális, néhány napon, legfeljebb néhány héten belül elmúlik, míg a depresszió több mint két héten át, de akár hónapokig, bizonyos típusok esetén évekig fennáll.” - írja a semmelweis.hu oldalon a Semmelweis egyetem Pszichoterápiás Osztálya.

Ezeknek a tipikus tüneteknek egyidejűleg való előfordulása esetén beszélünk depresszióról. 

 

   Tünetek:

 

  • Érzelmi tünetek: szomorúság, rosszkedv, örömképtelenség, öngyűlölet, szeretetképtelenség.
  • Motivációs tünetek: a személy érdeklődése lecsökken, nincs kedve semmihez – „semmi értelme belevágni egy újabb szánalmas napba”.
  • Viselkedéses tünetek: produktivitása, aktivitása csökken, gyakran csak fekszik az ágyban, energiahiányról panaszkodik, lelassul. Görnyedt testtartás, halk beszéd jellemzi.
  • Kognitív – gondolkodási tünetek: a depresszióval küzdő személy végtelenül negatívan látja önmagát, a világot, jövőjét, pesszimista, reményvesztett, koncentrációképessége gyengül. Negatív énkép jellemzi. Gondolkodását a „KELL”-ek hatják át, nem lényeges az, ami van. A múltban és a jövőben él, nem a jelenben.
  • Testi tünetek: fejfájás, emésztési zavar, fogyás vagy hízás, szédülés, alvászavar – nehezen tud elaludni vagy hajnalban felébred és nem tud visszaaludni. Állandó fáradékonyság jellemzi.

(Forrás: semmelweis.hu)

 

Mitől alakulhat ki?

 

Genetikai hajlam, kora gyermekkori életesemények, és a feldolgozást érintő gondolkodási zavar is hozzájárulhat a depressziós epizód kialakulásához. Kezelés nélkül is beállhat javulás néhány hét alatt, de a visszaesés és a súlyosbodás esélye is jóval nagyobb. Itt említést kell tenni a tudatmódosító szerekről, amelyek szintén okozhatják. 

 

Kezelése otthon

 

A négy fal ölelésében is túl lehet tehát jutni ezen, de természetesen az elsődleges, amit tegyünk az, hogy szakemberhez fordulunk. 
Ugyanakkor az internet berkeiből gyűjtöttem néhány tippet a kosarunkba arra az esetre, ha valaki mégis ezt az utat választaná. 

  • tudatos táplálkozás
  • mozgás (létezik autoimmun jóga is, amelyet mindenkinek ajánlok jó szívvel!)
  • gyógynövények, illóolajok (rózsagyökér, levendula)
  • magnézium
  • meditáció
  • aktív és passzív pihenés

A lupusz (SLE) és a depresszió

A lupusz, azaz a szisztémás lupus erythematosus egy olyan betegség, amelynél a megtámadott szervek begyulladnak, és különböző mértékben károsodnak. Idegrendszeri tünetei között találjuk meg a depressziót, ami a betegek egyharmadát érinti. A betegség kezelésével ez enyhülhet, javulhat.

A teljesség igénye nélkül tennék említést még a Hashimotoról (autoimmun pajzsmirigy gyulladás), Reumatoid arthritisről (RA - tartós ízületi gyulladás), amelyek tünetei lehet szintén a depresszió, illetve a sclerosis multiplexről (központi idegrendszert támadó betegség), amely diagnózis esetén jóval nagyobb számban küzdenek a hangulatzavarral a betegek. 

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a segítségkérés szakembertől, de családtagjainktól egyaránt!
A közös barangolásunk itt véget ért, bízom benne, hogy hasznos információkkal gazdagodva engedjük el egymás kezét.

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr2818175079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása