A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

A depresszió autoimmun diagnózisokkal

Jánosi Brigó írása

2023. július 21. - JBrigó

Az elmúlt időszakban a depresszióval foglalkoztunk, hiszen kapcsolódik az autoimmun diagnózisokhoz. Azok következménye mellett szerepel több betegség “tünet listáján” is, ilyen például a Lupusz vagy a Hashimoto! Éppen ezért kiemelt szerepet játszik az érzékenyítés, edukáció a témában, mert sajnos még mindig úgy véli a társadalom, hogy ez a modern világ által felfújt “divat” csupán. Nézzük tehát meg közelebbről is a dolgot, ragadjunk együtt egy okulárét, tárjuk nagyra lelkünk kapuit, és induljunk el közösen erre a különleges barangolásra!

project_20230710060734.pngIllusztráció: Jánosi Brigó

Ahhoz, hogy megértsük, átlássuk a dolgot először magáról a depresszióról kell szót ejtenünk első állomásunkon. Mindezt persze orvosi kifejezések, érthetetlen mondatszerkezetek nélkül.
A blog TikTok oldalán már készült egy egyszerű poszt, amelyben 3 tünetét emeltem ki a betegségnek. 

 

De mi is a depresszió?

 

A szomorúság nem depresszió. A depresszió betegség, hangulatzavar, míg a szomorúság egy múlékony állapot, egy érzelem. A depresszió diagnosztikájában a szomorúság csupán egyetlen tünet. Leglényegesebb különbség az idő lefolyásban és az állapot mélységében van. Vagyis a szomorúság, rosszkedv, ha normális, néhány napon, legfeljebb néhány héten belül elmúlik, míg a depresszió több mint két héten át, de akár hónapokig, bizonyos típusok esetén évekig fennáll.” - írja a semmelweis.hu oldalon a Semmelweis egyetem Pszichoterápiás Osztálya.

Ezeknek a tipikus tüneteknek egyidejűleg való előfordulása esetén beszélünk depresszióról. 

 

   Tünetek:

 

 • Érzelmi tünetek: szomorúság, rosszkedv, örömképtelenség, öngyűlölet, szeretetképtelenség.
 • Motivációs tünetek: a személy érdeklődése lecsökken, nincs kedve semmihez – „semmi értelme belevágni egy újabb szánalmas napba”.
 • Viselkedéses tünetek: produktivitása, aktivitása csökken, gyakran csak fekszik az ágyban, energiahiányról panaszkodik, lelassul. Görnyedt testtartás, halk beszéd jellemzi.
 • Kognitív – gondolkodási tünetek: a depresszióval küzdő személy végtelenül negatívan látja önmagát, a világot, jövőjét, pesszimista, reményvesztett, koncentrációképessége gyengül. Negatív énkép jellemzi. Gondolkodását a „KELL”-ek hatják át, nem lényeges az, ami van. A múltban és a jövőben él, nem a jelenben.
 • Testi tünetek: fejfájás, emésztési zavar, fogyás vagy hízás, szédülés, alvászavar – nehezen tud elaludni vagy hajnalban felébred és nem tud visszaaludni. Állandó fáradékonyság jellemzi.

(Forrás: semmelweis.hu)

 

Mitől alakulhat ki?

 

Genetikai hajlam, kora gyermekkori életesemények, és a feldolgozást érintő gondolkodási zavar is hozzájárulhat a depressziós epizód kialakulásához. Kezelés nélkül is beállhat javulás néhány hét alatt, de a visszaesés és a súlyosbodás esélye is jóval nagyobb. Itt említést kell tenni a tudatmódosító szerekről, amelyek szintén okozhatják. 

 

Kezelése otthon

 

A négy fal ölelésében is túl lehet tehát jutni ezen, de természetesen az elsődleges, amit tegyünk az, hogy szakemberhez fordulunk. 
Ugyanakkor az internet berkeiből gyűjtöttem néhány tippet a kosarunkba arra az esetre, ha valaki mégis ezt az utat választaná. 

 • tudatos táplálkozás
 • mozgás (létezik autoimmun jóga is, amelyet mindenkinek ajánlok jó szívvel!)
 • gyógynövények, illóolajok (rózsagyökér, levendula)
 • magnézium
 • meditáció
 • aktív és passzív pihenés

A lupusz (SLE) és a depresszió

A lupusz, azaz a szisztémás lupus erythematosus egy olyan betegség, amelynél a megtámadott szervek begyulladnak, és különböző mértékben károsodnak. Idegrendszeri tünetei között találjuk meg a depressziót, ami a betegek egyharmadát érinti. A betegség kezelésével ez enyhülhet, javulhat.

A teljesség igénye nélkül tennék említést még a Hashimotoról (autoimmun pajzsmirigy gyulladás), Reumatoid arthritisről (RA - tartós ízületi gyulladás), amelyek tünetei lehet szintén a depresszió, illetve a sclerosis multiplexről (központi idegrendszert támadó betegség), amely diagnózis esetén jóval nagyobb számban küzdenek a hangulatzavarral a betegek. 

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a segítségkérés szakembertől, de családtagjainktól egyaránt!
A közös barangolásunk itt véget ért, bízom benne, hogy hasznos információkkal gazdagodva engedjük el egymás kezét.

Címkék, cédulák, beszólások

Jánosi Brigó írása

Ha bármilyen testi fogyatékkal él az ember vagy olyan diagnózissal, ami mindenki számára jól látható egész egyszerűen hihető. Éppen ezért a betegség léte - nemhogy a tünetei - megkérdőjelezhetetlennek bizonyul. Így is “szebbnél-szebb” jelzőkkel illetik a betegeket, de mi a helyzet akkor, amikor egy olyan diagnózisról van szó, ami a külvilág számára láthatatlan? Nincs járást, közlekedést támogató eszköz (kerekesszék, bot), sebhely, folt, deformitás. Nincs bekötött - vagy épp hiányzó - végtag, kiütés. 

cream_mountain_photo_blog_banner_1.png

Néhány napja megkérdeztem az Instagramon, hogy a betegtársaim milyen címkéket kaptak már a diagnózisuk miatt. Mert kapunk, nem keveset, aminek úgy gondolom a fő forrása az ismeret, valamint a megfelelő információ hiánya. Ezen kívül lehet, hogy a másik félnek segít ilyen formán feldolgozni a betegséggel járó változásokat. A teljesség igénye nélkül kiemelnék pár ilyen “cédulát”, amivel az évek során találkoztunk, felhívva a figyelmet azok hatásaira. 

Feltűnési viszketegséged van!

Mindezt Scleroderma diagnózisával, ami az életet veszélyeztető autoimmun betegségek közé tartozik!
Ez a diagnózis a kötőszöveteket érinti, az megkeményedik, megvastagodik és megmerevedik az érintett részeken. - írja a webbeteg.hu.

Néhány tünete (a sok közül):

 • légzési elégtelenség
 • megszűnő arcmimika
 • nyelési nehézség

Hisztis vagy, nem is durva ez a betegség!

Ezt egy nem differenciált kötőszöveti betegséggel élőnek szegezték a megjegyzést (lupuszt sejtet konkrétan az orvos). De mi is ez a diagnózis? Roppant egyszerű utánajárni. Kapásból a nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségvonal oldalán megleljük a választ. De, hogy rövidre fogjam, csupán bemutatnék néhány tünetet a kedves Olvasónak:

 • nyálmirigyduzzanat
 • ízületi fájdalom
 • ízületi gyulladás
 • csalánkiütés
 • nehézlégzés
 • láz

… és még sorolhatnám. Nekem ez nem hisztinek hangzik.

Lusta vagy!

A betegtárs édesanyja mondta ezt abban az évben, amikor lebénult, leszázalékolták. Az anya szerint nem akart dolgozni. De, hogy még inkább elmélyülhessetek ebben a történetben, megkérdeztem a pontos diagnózisait is. Merthogy több van! Ez az SLE (lupusz) leukopéniával (vérképzőrendszer csökkent működése), Sjögren szindróma, és Raynaud szindróma. Ha a diagnózisokra kattintotok bővebben tudtok róluk informálódni, de a fentiekhez hasonlóan itt is bemutatnék néhány tünetet, hogy eldönthető legyen mindenki számára, hogy az említett betegtárs valóban lusta-e?

 • láz
 • ízületi gyulladás
 • lépmegnagyobbodás
 • érgyulladás
 • vese-, és izomgyulladás
 • szemszárazság
 • bénulás (mint az meg is történt)
 • érzészavarok

project_20230701070447.png

Illusztráció: Jánosi Brigó

A felsorolt tünetek nagy része mások számára láthatatlan, ez nem jelenti azt azonban, hogy nincsenek ott, és nem kell velük küzdeni. Több tényező is befolyásolja, hogy az egyén hogyan reagál rá. Rendkívül fontos odafigyelni, hiszen depressziót is okozhatnak a diagnózisok, és magával rángathatják azok a címkék, megjegyzések, amelyet kapunk. 

Tényleg csak néhányat emeltem ki azzal a céllal, hogy felhívjam a figyelmet azokra a károkra, amelyeket vájnak. Változtatni azonban sosem késő, mindig elölről lehet kezdeni, figyelni, megérteni. Ha másképp nem sikerül, hát tartsuk meg magunknak a véleményünket, ne aggassuk felelőtlenül azokat a papírfecniket senkire!

A láz, mint jelzőfény

Jánosi brigó írása

Láz. Alapvetően egy pofon egyszerű dolog. Nincs olyan ember, aki ne ismerné, milyen. Ugyanakkor nem mindig derül ki - vagy nehezen - az ok, ami a háttérben mozgatja a szálakat. Ennek a témának ásunk most egy kicsit jobban a mélyére.

cream_mountain_photo_blog_banner.png

Ahhoz, hogy teljesen el tudjunk merülni ebben helyt kell adni a láz pontos definíciójának:

A láz a testhőmérséklet időleges megemelkedése az agyi hőközpont utasítására. A lázas állapotot leggyakrabban valamilyen kórokozó vagy sérülés okozza, de nyugtalanság, a stressz is megemelhetik a test hőmérsékletét.

Ha elővesszük - a cseppet sem poros - Google-t, nem kell barangoljunk útvesztőjében ahhoz, hogy találkozzunk az "ismeretlen eredetű láz" kifejezésével. Sajnos ez nem egy önálló diagnózis.

Elsősorban az orvos hozzáállása a lázas betegséghez: amikor annak oka az elsődleges vizsgálódás és esetleg kezelés kapcsán is felderítetlen marad. Ilyenkor más gondolkodási és vizsgálati sémát kell követnie az orvosnak. Bizonyos esetekben az idő hozhat válaszokat a kérdésre, olykor az elhúzódó láz mellett egyéb panasz megjelenése segíthet a kezelőorvos számára beazonosítani a betegséget, vagy a további vizsgálódás irányát meghatározni" - írja az Immunkozpont.hu cikkekben Dr. Kádár János.

Számomra mindig nagyon kettős az az érzés, ami hatalmába kerít, ha arról olvasok, mikor (mennyivel korábban) írtak le dolgokat autoimmun témakörben. Így van ez az ismeretlen láz esetén is, amit először 1961-ben vetettek papírra. 
Nekem ez tipikus esete a "nesze semmi, fogd meg jól"-nak. Ugyanakkor azt tudjuk, több betegség hátterében húzódik meg tartósan lázas állapot. Ezek közül egyet emelnék ki, hogy figyelmet kapjon, ami a Still kór. Ez egy ritka betegség.

A száraz definíció szerint "A felnőttkori kezdetű Still-betegség a szisztémás juvenilis idiopathias arthritis felnőttkorban megjelenő variánsa. Jellegzetes tünetegyüttese a 39 °C-ot meghaladó lázkiugrások, a múlékony, lazacvörös exanthemák és ízületi fájdalom, amelyet gyakran kísér torokfájás, myalgia, lymphadenopathia és neutrofil leukocytosis"

Képzeljük csak el milyen tortúra egy ilyen diagnózisig eljutni. Önmagában néhány napig is rendkívül (minimum) kellemetlen egy lázas állapot. Alig várjuk, hogy vége legyen, hogy jobban legyünk, és visszatérjünk a régi kerékvágásba. Mint minden autoimmun diagnózis esetén, itt is a meglepetés ereje dominál.

 

Diagnosztizálás

 

Jellegzetes tünetek a láz, torokfájás, arthritis, arthralgia, bőrkiütés, hepatomegalia, splenomegalia, lymphadenomegalia és pleurit, valamint a laboratóriumi eredményeket illetően árulkodó a magas CRP, alacsony PCT, negatív Waaler-Rose- és ANA-teszt, alacsony szérumvas-érték, leukocytosis, thrombocytosis, magas alkalikus foszfatáz aktivitás és LDH-érték és pozitív csontszcintigráfia voltak. A láz többnyire szteroidfüggőnek bizonyult. A betegséget többnyire 2-3 hónap után ismerték fel, a visszaesések gyakoriak voltak. 

 

Kezelés

 

Immunrendszert gátló kezelést kaphatnak a betegek, amelyet immunszupresszív kezelésnek hívnak, autoimmun betegségek kezelésénél indokolt a használata. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy nem minden autoimmun diagnózis esetén alkalmazott.

 

Betegek az interneten

 

Az internet előnye, hogy hamar sorstársakra lelhetünk, ami valljuk be őszintén óriási kincs a (finoman becézve) hanyatló egészségügyi rendszerben. Én is kutattam a témában. Szomorú, de a Gyakori kérdések oldalra tévedtem. A mai modern században nem kapunk elég tájékoztatást, és segítséget.

Virágkötő vagyok 12 órás műszakba dolgoztam eddig. (...) A nagyobb probléma a bal könyökömtől vállig tartó meszesedésem . Képes leszek normális színvonalon tovább dolgozni /ill élni ?

Sajnos a gyakorlat nem azt mutatja, hogy van értelme reménysugár után kutatni. Az egészségügyi rendszerben tapasztalható negatív változások ellenére mégis arra biztatnék mindenkit, hogy kérjen segítséget a szakorvostól. Kérdezni kell, és ha nem is érkezik válasz, nem érkezik szakembertől legalább egy kedves szó, mankó, akkor se adjuk fel, keressünk sorstársakat.

süti beállítások módosítása