A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

A láz, mint jelzőfény

Jánosi brigó írása

2023. április 12. - JBrigó

Láz. Alapvetően egy pofon egyszerű dolog. Nincs olyan ember, aki ne ismerné, milyen. Ugyanakkor nem mindig derül ki - vagy nehezen - az ok, ami a háttérben mozgatja a szálakat. Ennek a témának ásunk most egy kicsit jobban a mélyére.

cream_mountain_photo_blog_banner.png

Ahhoz, hogy teljesen el tudjunk merülni ebben helyt kell adni a láz pontos definíciójának:

A láz a testhőmérséklet időleges megemelkedése az agyi hőközpont utasítására. A lázas állapotot leggyakrabban valamilyen kórokozó vagy sérülés okozza, de nyugtalanság, a stressz is megemelhetik a test hőmérsékletét.

Ha elővesszük - a cseppet sem poros - Google-t, nem kell barangoljunk útvesztőjében ahhoz, hogy találkozzunk az "ismeretlen eredetű láz" kifejezésével. Sajnos ez nem egy önálló diagnózis.

Elsősorban az orvos hozzáállása a lázas betegséghez: amikor annak oka az elsődleges vizsgálódás és esetleg kezelés kapcsán is felderítetlen marad. Ilyenkor más gondolkodási és vizsgálati sémát kell követnie az orvosnak. Bizonyos esetekben az idő hozhat válaszokat a kérdésre, olykor az elhúzódó láz mellett egyéb panasz megjelenése segíthet a kezelőorvos számára beazonosítani a betegséget, vagy a további vizsgálódás irányát meghatározni" - írja az Immunkozpont.hu cikkekben Dr. Kádár János.

Számomra mindig nagyon kettős az az érzés, ami hatalmába kerít, ha arról olvasok, mikor (mennyivel korábban) írtak le dolgokat autoimmun témakörben. Így van ez az ismeretlen láz esetén is, amit először 1961-ben vetettek papírra. 
Nekem ez tipikus esete a "nesze semmi, fogd meg jól"-nak. Ugyanakkor azt tudjuk, több betegség hátterében húzódik meg tartósan lázas állapot. Ezek közül egyet emelnék ki, hogy figyelmet kapjon, ami a Still kór. Ez egy ritka betegség.

A száraz definíció szerint "A felnőttkori kezdetű Still-betegség a szisztémás juvenilis idiopathias arthritis felnőttkorban megjelenő variánsa. Jellegzetes tünetegyüttese a 39 °C-ot meghaladó lázkiugrások, a múlékony, lazacvörös exanthemák és ízületi fájdalom, amelyet gyakran kísér torokfájás, myalgia, lymphadenopathia és neutrofil leukocytosis"

Képzeljük csak el milyen tortúra egy ilyen diagnózisig eljutni. Önmagában néhány napig is rendkívül (minimum) kellemetlen egy lázas állapot. Alig várjuk, hogy vége legyen, hogy jobban legyünk, és visszatérjünk a régi kerékvágásba. Mint minden autoimmun diagnózis esetén, itt is a meglepetés ereje dominál.

 

Diagnosztizálás

 

Jellegzetes tünetek a láz, torokfájás, arthritis, arthralgia, bőrkiütés, hepatomegalia, splenomegalia, lymphadenomegalia és pleurit, valamint a laboratóriumi eredményeket illetően árulkodó a magas CRP, alacsony PCT, negatív Waaler-Rose- és ANA-teszt, alacsony szérumvas-érték, leukocytosis, thrombocytosis, magas alkalikus foszfatáz aktivitás és LDH-érték és pozitív csontszcintigráfia voltak. A láz többnyire szteroidfüggőnek bizonyult. A betegséget többnyire 2-3 hónap után ismerték fel, a visszaesések gyakoriak voltak. 

 

Kezelés

 

Immunrendszert gátló kezelést kaphatnak a betegek, amelyet immunszupresszív kezelésnek hívnak, autoimmun betegségek kezelésénél indokolt a használata. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy nem minden autoimmun diagnózis esetén alkalmazott.

 

Betegek az interneten

 

Az internet előnye, hogy hamar sorstársakra lelhetünk, ami valljuk be őszintén óriási kincs a (finoman becézve) hanyatló egészségügyi rendszerben. Én is kutattam a témában. Szomorú, de a Gyakori kérdések oldalra tévedtem. A mai modern században nem kapunk elég tájékoztatást, és segítséget.

Virágkötő vagyok 12 órás műszakba dolgoztam eddig. (...) A nagyobb probléma a bal könyökömtől vállig tartó meszesedésem . Képes leszek normális színvonalon tovább dolgozni /ill élni ?

Sajnos a gyakorlat nem azt mutatja, hogy van értelme reménysugár után kutatni. Az egészségügyi rendszerben tapasztalható negatív változások ellenére mégis arra biztatnék mindenkit, hogy kérjen segítséget a szakorvostól. Kérdezni kell, és ha nem is érkezik válasz, nem érkezik szakembertől legalább egy kedves szó, mankó, akkor se adjuk fel, keressünk sorstársakat.

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr5718100656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása