A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

Shania Twain és a Lyme-kór

Híres betegek

2018. június 30. - JBrigó

Shania Twain többszörös grammy díjas, kanadai énekesnő. Sokakat foglalkoztatott az, hogy 15 éve miért nem készít új albumot. Az énekesnő elmondta, hogy ennek oka olyan problémák a hangszalagjaival, amely a Lyme-kór egyik  jellegzetes tünete.

A hangom elvesztését úgy éltem meg, mintha egy darab halt volna meg belőlem. Dalszövegíró vagyok. Készen álltam arra, hogy továbbra is dalokat írjak, és elfogadtam, hogy soha többé nem leszek az, aki előadja őket.

shania_twain_final_tour_dates_2015.jpgKép forrása: IN Magazine

De mi is az a Lyme-kór?

Bakteriális fertőzés, melyet kullancsok terjesztenek. Először bőrtüneteket, majd idegrendszeri elváltozásokat okoz, kezeletlen esetben ízületi fájdalmakhoz vezet. Tünetei többek között lehet a rossz közérzet, fejfájás, Lyme folt, szemmozgató idegek károsodása, végtagzsibbadás, kóros feledékenység is. A kórról bővebben itt lehet olvasni.

Twain azt a bizonyos Lyme foltot észlelte először magán a kétezres évek elején. Ezután gyorsan diagnosztizálásra is került a kór, hangja elvesztését egy évvel később kezdte észlelni. Évekbe telt kitalálnia mi az, melyik terápia, ami segíthet neki a továbbiakban.

Az énekesnő tehát szembenézett helyzetével, és nem adta fel. Tudjátok ahhoz, hogy ilyen cikket elkészítsek kutatnom kell, ezt Shania esetében is megtettem. A rengeteg cikk, interjú elolvasásának köszönhetően pedig tisztában vagyok azokkal a magánéleti nehézségekkel, amikkel a nőnek meg kellett küzdenie. Miért írom le mindezt? Fontosnak tartom, hogy rávilágítsak minden hírességre itt, a blogon, a hétköznapi oldalukra. Shania Twain is éppúgy küzdött és küzd az élet által elésodort megpróbáltatásokkal, mint mi, hétköznapi emberek. A legfontosabb pedig, hogy ezek ellenére sem adta fel, nem engedte el azt, ami a számára a legfontosabb, a hangját. Beiratkozott egy iskolába, ahol újra megtanították gyakorlatilag énekelni.

Azt az időt, amíg távol voltam, arra használtam, hogy visszakapjam a hangomat.

Visszakapta, 2017-ben már új dallal jelentkezett. Hozzá hasonlóan nekünk is meg kell találnunk a kiutat helyzetünkből. A betegségeink elvehetik azt, ami a világot jelenti nekünk, ha hagyjuk. Mindenkinek elsődleges feladatának kell éreznie a megoldás felkutatását, nem szabad engedni azt, hogy egy darab elvesszen belőlünk.

 

sign2.jpg

 

 

 

 

 

A cikkhez felhasznált forrás: https://themighty.com/2017/07/shania-twain-lyme-disease-losing-voice/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr2714083863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sunny Days 2018.07.01. 09:30:08

azt reméltem, majd a 2017-es dalt linkeled, nem egy régit....

JBrigó · www.zoemesei.hu 2018.07.01. 11:02:27

@Sunny Days: az alapján kevésbé lehet ismerős mindenkinek, viszont aki szeretné meghallgatni az új dalát, adott a lehetőség a Youtube jóvoltából.

Terézágyú 2018.07.02. 10:13:19

És ennyi az egész blogbejegyzés?

JBrigó · www.zoemesei.hu 2018.07.02. 10:15:29

@Terézágyú: Irj hozzá bátran, ha keveselled.

gigabursch 2018.07.03. 12:14:46

Ha rosszindulatú lennék, akkor ...., na mindegy hagyjuk.
Az viszont biztos, hogy a Lyme-kór az egyik legaljasabb betegség.
Nem egy mezőgazdaságban-erdőgazdálkodásban dolgozó ember fizikális-mentális leépülését okozta.
Régebben hat hét doxicyclin, manapság inkább három hét zinnat, de igazában egyik sem tud teljes értékű kúrát végezni.
Gyógynövénykoktélok dettó.

Terézágyú 2018.07.03. 15:05:41

@NBrigó:
Baszki, hát persze, hogy így reagálsz, hogyan is másképp!
süti beállítások módosítása