A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

Életmentő tetoválás

Kitekintő

2018. augusztus 11. - JBrigó

Olyan világban élünk, ahol megfakulnak régi értékek, mint szeretet, őszinteség, és a törődés. Az önzetlen törődés. Ha viszont rátalál az ember, akár egy eldugott mondatban, azt féltve, kincsként őrzi, nemhogy megossza másokkal! Úgy alakult, hogy véletlenül bukkantam rá a segítség egy új, itthon radikálisnak tartott módjára, akkor még csoport formájában. Ezúttal olyan téma megírásának adom fejem, ami sokkal fontosabb témát feszeget, mint sem előítéletekkel törődjön, ez az életmentő tetoválás.

20002101_bc368c03febee7670e998d52d1c83b93_wm.jpghttps://lifeguardtattoo.com/hu/

A kezdeményezés egy Németországban élő, magyar tetoválótól indult, ma már különböző országok tetoválószalonjai csatlakoznak, folyamatosan, követve a szabályokat. Miről is van szó pontosan?

A cukorbetegeknél esetlegesen fellépő hipoglikémiás roham esetén a betegek úgy viselkednek, mintha részegek lennének. A látásuk elhomályosodhat, koncentrálási zavar léphet fel, zavartság jellemzi, elkentté válik beszédük. (A tünetek egyénenként változhatnak.) A rosszullét nem válogat, váratlan időben, helyen jelentkezhet, így fontos minden olyan megoldás, amely elősegíti a betegség jelzését, tudatva a környezettel, hogy nem kábítószer vagy alkohol fogyasztása áll a háttérben.

Korábban beszélgettem egy szintén cukorbeteg ismerősömmel a tapasztalatairól. Szomorú, de ő is a teljes érzéketlenségről számolt be. Amikor rosszul lett az utcán, szerencséjére a férjét telefonon még időben tudta értesíteni, hogy siessen segítségére. Mondanom sem kell, amíg a férfi odaért a cukros vízzel, egy járókelő sem állt meg a nő mellett.

Sajnos itthon, Magyarországon a tetoválások még nem elfogadottak. Saját bőrömön tapasztalom, hogy kortól függetlenül mennyire elítélt a bőr efféle díszítése, undorítónak, megbotránkoztatónak tartják, és az úgynevezett "otthoni tetoválóknak" köszönhetően több negatív eset is hozzájárul az elfogadás hátráltatásához. Elfelejtenek több fontos tényt a tetoválás hátteréről, és az otthon, nem szakszerű körülmények között és módon készült tetoválások, az abból adódó sérülések, fertőzések következményeiről. Az eredetét illetően még mindig a börtön az, ami népszerű, amely még rosszabb fényben tünteti fel többek között viselőjét is a környezet számára, annak ellenére, hogy ez egy téves feltevés. A nyilvánvaló igazság ott van az orrunk előtt, az internetnek köszönhetően. Története ide kattintva olvasható.

Az életmentő tetoválás készítését komoly háttérmunka előzte meg, és tartja fenn. Az alapító önerőből építi, szakemberekkel (orvosok, ügyvédek,etc.) konzultálva. Így készülhetett el a logo is, melyet inzulinrezisztencia, 1-es, és 2-es típusú diabétesz fennállása esetén tetováltathat a beteg ingyenesen, a csatlakozott szalonok bármelyikében.


Szeretném leszögezni, mi is a szabály. A tetoválókra vonatkozik, amit mindenki alá ír közülünk, hogy ingyen, és forma tartva ezt a logót készítik el önöknek. Mindenki azt varrat magára, amit akar, de ezt a logót pár okból egységesítjük, például, hogy a világ minden pontján tudják mit jelent, hogy az orvosi szférában is elismerjék, és hogy a nagymama 20 dioptriával is lássa a kék kört. Senkit sem korlátozunk az egyéni döntésében. De ezt a logót ezen zászló alatt tilos torzítani! Így ahogy van, le van védve erre a célra. Ha neked delfin kell vagy ciráda az a te dolgod. De ennek a logónak az Életmentő funkcióját nem szabad kétségbe vonni! Főleg az egység megtartásában. Ne higgye senki, hogy bárkit jogunk van bírálni, de kérünk hagyjátok, had végezzük a munkánkat.

Köszönettel: Lifeguardtattoo Team
https://lifeguardtattoo.com/hu/


Az Életmentő tetoválók és diabéteszesek oldalon a fontos információk mellett láthatjuk a már elkészült tetoválásokat, azokat, akik korra és nemre tekintet nélkül bevállalták. Olvashatunk a tetováláshoz fűződő sikersztorikat is, melyeket már megosztottam a blog Facebook oldalán is. Kétkedés fogadta, bizonyíték helyett mesének hitték többen, ami kíváncsivá tett. Felkerestem az egyik logót viselő hölgyet, Ildikót, és megkértem, mesélje el az ő történetét:

Napi 8 db gyógyszert, és két fajta inzulint kellett használnom. 2008-ban terhes lettem az első nagy fiammal. Kialakult a terhességi diabéteszem illetve a magas vérnyomásom.Toxémiás állapotba kerültünk. Emiatt folyamatosan orvosi felügyelethez lettünk kötve, ami 24 órás kórházi felügyeletet igényelt.Szülés után kiderült, hogy anémiás is vagyok. Ezekből kifolyólag még több kontroll, majd kétszer cukormérgezést kaptam, amiben majdnem meghaltam.
2009-től kapok inzulinokat. Kettes "diabos" vagyok. Volt, hogy 60 kg-t leadtam, volt, hogy azt vissza is híztam. Ez megy 2009-től. Sűrűn kellett váltanunk inzulint is, mert nálam nem mindegyik vált be. Második fiam már így hordtam ki, ott 9 hónapig kórházhoz voltunk kötve. Megmaradt minden betegségem.
Allergiás lettem valamelyik összetevőre, de nem tudták, hogy gyógyszerre, vagy inzulinra. Leállítottak mindenről. Miután kiderült, hogy nem az inzulin, visszakaptam a Treshibat. Aznap este sajnos úgy "hipoztam be" (hipoglikémiás roham -a szerk.), hogy előtte utóvacsoráztam. Lefeküdtem. Onnantól nem emlékszem semmire, csak arra, hogy 13:36-kor valahol felébredek. Nagyban segítette a mentősöket az, hogy rajtam volt a diab tetkó. Nem egyszer kezeltek sajnos félre. Hiába volt nálam a sárga kártya, ami tanúsítja, hogy cukorbeteg vagyok. Emiatt vertem szét az arcom,  és törtek el a fogaim. Hirtelen jönnek rám a rosszullétek. Mire tudnak csinálni valamit, addigra szó szerint önkívületi állapotba kerülök.
Szeretem ezt a tetoválást, sőt büszke is vagyok rá. Vannak önzetlen emberek, akiknek szívügye a segítségnyújtás.

32191496_1970495692984484_2236276938589077504_n.jpgIldikó életmentő tetoválása

Mivel elsődlegesen a bal csuklón tapintják ki a pulzust, ezért ezt a jelzést a bal csukló felett, a bal alkar belső felére célszerű felvarrni. Ha itt nincs hely más tetoválás vagy egyéb ok miatt, akkor a jobb csuklóra. Körülbelül 30-45 perc alatt készül el, azonban mielőtt bárki belevágna, figyelembe kell venni, hogy orvosi igazolás szükséges a kezelőorvostól vagy a háziorvostól, ennek hiányában a logó tetoválása nem végezhető el.

A weboldalon megtalálhatjuk többek között a már csatlakozott tetoválók listáját, sőt térképen is kereshetünk közülük, a lakóhelyünkhöz közel. Tetoválóként szintén a weboldalon keresztül lehetőség van csatlakozni, ennek feltétele a regisztráció.

Szintén a weboldalt érdemes figyelni, hiszen  hamarosan tájékozódni lehet már még több betegség logójáról is!

Támogatásra is van lehetősége annak (is), aki nem érintett a betegséget illetően, ide kattintva adomány küldéséről lehet tájékozódni, ide kattintva pedig támogatói póló vásárlásával lehet hozzájárulni a mozgalom működéséhez.

 

További információ az életmentő tetoválásról:

Weboldal: https://lifeguardtattoo.com/hu/
Facebook: https://www.facebook.com/lifeguardtattoo.hu/
Instagram: https://www.instagram.com/lifeguardtattoo/

sign2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr4614004018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.08.12. 06:30:44

Nagyjából ez az egyetlen olyan eset, amikor normális ember ilyet csináltat. A tetoválás ugyanis akkor is a birkán marad, amikor már kimegy a divatból és pont olyan gáz lesz, mint a 90-es évek patacipői.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.12. 07:05:23

Ezzel azért van bajom: egyrészt ki tud erről? Aki nem tud róla és angolul sem ért, az végképp nem fogja megérteni. Szerintem nagyon kevesen vannak akiknek ez jelent is valamit.
Ha valaki tudja is, azzal is tisztában van, hogy mit kell tennie egy beteggel, aki az utcán lett rosszul?
Aztán... ki az, aki manapság hozzá mer érni egy "részeg" emberhez az utcán, mikor a mentőt is közel egy órán át kell hívogatni, hogy kegyeskedjenek végre...

Ráadásul jönnek az újabbnál újabb "világmegváltó" gyógyszerek, eljárások, amikkel előfordulhat, hogy végleg gyógyíthatóvá válik a cukorbetegség. És akkor mi lesz a tetkóval? :)

LúzerMan 2018.08.12. 09:11:34

A tetoválás megítélése elég szubjektív.
Az alapgondolat jó, amivel találékony honfitársunk önös üzleti érdekét fedi el.
Magyarán az ötlet így ahogy van: baromság. Mindkét előttem hozzászóló jól írja, hamar okafogyottá, túlhaladottá válhat a "tetkő".
Manapság mindenkinek van mobiltelefonja, arra kell egy app, ami bluetooth-on, nfc-n, mittodoménmin keresztül leadja a legfontosabb infókat az illetőről. Így hozzáérés nélkül is tudni fogja egy közelben álló, hogyha beteggel van dolga.
Ezen kívül meg más megoldás is lehet, pl nyakba akasztott kártya, felirat, stb.
Valóban életszerűtlen, hogy egy részegnek tűnő ember kaján a tetkót fogjuk keresni.
Ez bevételnövelő marketing, semmi más.

JorEl 2018.08.12. 09:26:01

Személyes érintettségből kifolyólag( 1-es típusú, autoimmun cukorbetegség) azt hiszem korrektül meg tudom itélni, hogy ez egy igazi faszság. Sehol a világon nem fogják egy látszólag tudatmódosító szer hatása alatt álló tetovált emberre firkált gyerekrajzokat megpróbálni értelmezni a járókelők. A szakemberek(mentősök, ápolók, háziorvosok, bárki, akinek valaha is köze volt az egészségügyhöz) viszont olyan 3-4 másodperc alatt ismerik föl mind a hypo-, mind pedig a hiperglikémiás tüneteket.

én csak hallgatok 2018.08.12. 11:34:01

@LúzerMan:Egy részegnek tűnő ember esetébn szerintem nagyobb eséllyel lehet észrevenni egy karra tetovált jelzést, hogy cukorbeteg, mint ennek azembernek a nyakában turkálni.
A cukorbetegéget tudtommal nem lehet kinőni, csak gyógyszerekkel kezelni és együtt élni vele.
@JorEl: A lényeg az lenne, hogy egy utcán hirtelen rosszul levő cukorbeteg esetében a járókelők minél előbb tudják értesíteni a mentőket.Azért nem egy bonyolut a tetkó, pláne, hogy oda van írva: Diabetic.

hollandrémület 2018.08.12. 11:53:21

En mondjuk nem elek Magyarorszagon, igy nem tudom ott ma mi a helyzet. Itt, Hollandiaban ezek a tetkok mar reszet kepezik az elsosegelynyujto kepzesnek (a diabetikus es a ne reanimalj is...) nyilvan telen hidegben nem allsz nekivetkoztetni senkit, de az eselyt tutira noveli.

moonshadow 2018.08.12. 11:59:33

Sok értelme nincs, mert a járókelők továbbra sem állnak meg megnézni van-e rajta tetoválás.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.12. 12:08:45

@én csak hallgatok: namost hová tűnt amit írtam az előbb?? Megjegyeztem, hogy van olyan cukorbetegség, amit "ki lehet nőni", konkrétan a terhességi diabétesz.

kispotzak 2018.08.12. 13:56:18

@Le a spammerekkel: Szerintem a Diabetic szót mindenki tudja értelmezni angoltudas nélkül is :) .
És persze, aki gondolkodás nélkül továbbmegy, az nem fogja észrevenni - de az akkor se állna meg ha tizcentis betűkkel, magyarul lenne kiírva... Viszont segítség lehet olyan szituban, amiben én voltam egyszer: láttam a fal mellett ülő-fekvo embert, részegnek gondoltam, de azért odamentem. Gyorsabban el tudtam volna dönteni h valszeg nem részeg, ha látok egy ilyet a karján.

Ettől függetlenül külföldön láttam műanyag karkötőt, gyerekeknek is; ez szerintem még jobb, mert annak is hasznos aki nem akar tetoválást, vagy gyerek, vagy csak időszakosan kell.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.12. 14:00:38

@kispotzak: szerinted... sajnos nem így van. Simán hihetik egy ismeretlen együttes logojának. Vagy csak egy jelzésnek, hogy "diétázom". És miért ne lehetne egy cukros seggrészeg? ;)

balázs73 2018.08.12. 14:04:28

A cukorbetegségen kívül még egy sor olyan betegség létezik, amit jelezni lehetne. Például: epilepszia, ételallergia, gyógyszerallergia, keringési elégtelenség, vérképzési betegség, asztma, korábbi stroke, pánikbetegség, korábbi transzplantáció.

Nem gondolom, hogy a tetoválás volna a legcélravezetőbb egy eszméletvesztéssel járó roham esetén a tájékoztatásra, ha az utca embere nem tudja mi a teendő, és a sokféle tetoválást amúgy sem tudná értelmezni. Így nem szabadna életmentés szempontjából iránymutatásra felhasználni pláne, ha az állapotot egy új, a tetoválástól független betegség megjelenése okozza.

Meg kellene tanulni a betegségekkel járó klasszikus tünetegyütteseket, a teendőt, a mentők számát. Magyarországon a hirtelen szívmegállásban elhunytak 90%-át meg lehetne menteni azonnali külső segítséggel, mert ilyen esetben a mentő soha nem fog tudni a kritikus két percen belül a helyszínen teremni!

midnightcoder2 2018.08.12. 14:06:32

@Le a spammerekkel: "Ráadásul jönnek az újabbnál újabb "világmegváltó" gyógyszerek, eljárások, amikkel előfordulhat, hogy végleg gyógyíthatóvá válik a cukorbetegség."

Attól ne félj. Amíg a gyógyszergyárak anyagilag ellenérdekeltek az olyan pénztermelő bubók gyógyításában mint a rák, cukorbetegség, addig ezek a "világmegváltó" gyógyszerek megmaradnak a napi hírek szintjén. Ezek a bubók addig maradnak gyógyíthatatlanok, amíg a gyógyszerkutatás, gyártás és engedélyezés finanszírozását valaki drasztikusan át nem alakítja. Ez pedig nem ma lesz.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.12. 14:12:25

@midnightcoder2: nem félek. Kis híján bekerültem egy ilyen gyógyszer klinikai tesztjébe...

morph on deer 2018.08.12. 14:12:46

Az ötlet jó, a szándék még jobb, a tetoválók hozzáállása példaértékű!

Egyedüli kifogásom a betütípssal van: miért nem lehet tisztán látható, lineáris és csak verzál, azaz csupa nagybetűvel?

Különösen, ha - szerintem nagyon helyesen - a könnyű olvashatóság is szempont! Megfontolásra ajánlom.

De mindenek előtt: QRVA JÓ!

Attilajukkaja 2018.08.12. 15:19:59

A lényeg, hogy az emberek és az orvosok is pontosan tudják, mi mit jelent egy ilyen esetben (ahogy Hollandiában). Ehhez csak néhány kampányfilm kellene mondjuk a migránsozos barom reklámok 10%-a helyett a köztévében vagy az írott sajtóban. A közemberek is azonnal tudnák, hogy mi az a diabetes.

@balázs73:
"nem szabadna életmentés szempontjából iránymutatásra felhasználni pláne, ha az állapotot egy új, a tetoválástól független betegség megjelenése okozza. "
Szerintem meg nagyon fontos is lehet, ha pl. gyógyszerallergiád van vagy vérzékenységben szenvedsz. Idős édesapámnak a pénztárcájába tettünk egy papírt a nevével, otthoni telefonszámával és azzal, hogy inzulinfüggő cukorbeteg. A piacon egyszer elájult, összeesett, a biztonságiak szinte azonnal hívták a mentőt, de mire beért a kórházba már hiányzott a pénztárcája és az összes pénze is (Magyarország én így szeretlek!). Nála ez nem volt végzetes, de egy gyógyszerallergia akár az is lehetett volna.

czerka 2018.08.12. 16:58:16

@midnightcoder2: a tetoválás az emberen marad (mondjuk már lézerrel eltüntethető), de szerintem inkább egy pikk ász vagy egy ribancrendszám legyen az emberre tetoválva, mint a nyavalyája. Kankó, szifilisz, HIV, hepatitis, HPV ezek közveszélyes betegségek, ezeknek a hordozóit is lehetne jelölni.
A cukorbetegség nem menő, nem kellene tetoválással "népszerűsíteni".
Hordjon egy műanyag kártyát magával, ami tartalmazza az egészségügyi dolgait vagy valami hasonlót.

midnightcoder2 2018.08.12. 18:04:42

@czerka: Szerintem ha ezen múlhat a polgár élete, akkor a menõség huszadrangú kérdés. A mostani tetoválások pedig roppant cikik lesznek 10 év múlva.

Attilajukkaja 2018.08.12. 18:33:02

@czerka:
" Kankó, szifilisz, HIV, hepatitis, HPV ezek közveszélyes betegségek, ezeknek a hordozóit is lehetne jelölni."
A szifilisz vagy a kankó gyógyítható, tehát nagyon rossz példa. A lakosságnak pedig kb. 90%-a HPV hordozó, szóval ez sem jó.

"A cukorbetegség nem menő, nem kellene tetoválással "népszerűsíteni"."
Nem menő? Pedig az emberek direkt menőségből lesznek cukorbetegek. Főleg az inzulinfüggők. Kicsit le vagy maradva! :o))))))

"Hordjon egy műanyag kártyát magával, ami tartalmazza az egészségügyi dolgait vagy valami hasonlót."
Ez is jó ötlet, de néha nem elégséges. Fentebb leírtam, hogy az én apukám hogy járt ezzel. :o(

JorEl 2018.08.12. 18:51:26

@én csak hallgatok: Nincs olyan, hogy hirtelen rosszul lévő cukorbeteg, felelőtlen, na olyan van, aki beleszarik, aztán meg előadja, hogy ő "hirtelen" rosszul lett. A legdurvább rosszulléteknél is az első tünetek jelentkezése és a már beavatkozásra szoruló állapot közt minimum 25-30 perc telik el, az alat az idő alatt azért elég sok lehetősége van az embernek, hogy megelőzze a nagyobb problémát.
A hülyegyerek, aki kitalálta ezt a tetoválást, kb annyira volt képben a témával, mint te, a valóságban tényleg semmi értelme.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.12. 19:26:24

@JorEl: ha valamihez nem értesz te fasz, akkor inkább ne ugass bele!
Egy hozzád hasonló értelmi képességű "orvos" miatt kb. fél éven át inzulinon voltam (egyébként feleslegesen). Kétszer volt alkalmam 2.0mmol/l alatti cukrot mérni úgy, hogy egyik pillanatról a másikra lettem rosszul. Hogy nem ájultam el, az kész csoda volt.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.12. 19:28:23

@JorEl: ja, ezzel a hozzáböffentéseddel legalább igazoltad, hogy hazudtál az érintettségedet illetően. Lófaszt vagy te cukros, pláne I-es...

kispotzak 2018.08.12. 19:35:11

@Le a spammerekkel: Persze, igazad van, hihetik .. Mint ahogy sajnos a kártyát meg nem nézik/nem találják meg stb. Vannak ellenérvek, jogosak is, ahogy írtam is én pl a műanyag karkötőt jobbnak tartom, pedig nyilván ott is van ellenérv, de tökéletes megoldás nincs, pláne olyan, ami mindenki szerint és mindenki számára az.

JorEl 2018.08.12. 19:37:12

@Le a spammerekkel: Figyelj ide te faszparaszt, 25 éve vagyok szövődmény mentesen I-es típusú diabéteszes, te szar. Képzeld volt olyan hypoglykémiás rohamom is, aminél eltörte mind a két vállamat az izomgörcs, egy pillanatig sem gondoltam soha, hogy bárki más lenne a felelős emiatt, mivel ha nem gondoltam volna, hogy áá, csak megszédültem, pikk-pakk elmúlik, akkor simán védhető lett volna a dolog és nem kellett volna utána heteket kórházban töltenem. Az hogy veled mi történt, az a te sztorid és messze van a rögvalóságtól. Annyiban tudok neked igazat adni, hogy jelenleg elég sok inkompetens fasz dolgozik a szakmában, de attól még kurvaanyád.

kispotzak 2018.08.12. 19:37:30

@JorEl: Ad 1 : de van.
Ad2: Ha saját hibából, figyelmetlenségből stb lett rosszul vki/ütötte el az autó/stb, akkor ne segítsünk neki, ne hívjunk mentőt, pusztuljon el ott ahol van? Vagy mégis mi lenne az értelme a hsz-ednek?

JorEl 2018.08.12. 19:43:49

@kispotzak:1 de nincs...
2. A telebaszott világmegmentő tetoválással van tele a faszom, egy olyan betegség tüneteivel kapcsolatban, amit egy alulképzett betegápoló is első ránézésre is pontosan meg tud állapítani.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.12. 19:54:28

@JorEl: akkor mi a jóanyádról ugattál az előbb, te értelmi fogyatékos? Nincs hirtelen... persze, 25-30 perc, aha... bocs, de vagy hazudsz vagy álmodozol.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.12. 19:55:46

@JorEl: ja, arról nem tehetek, hogy anyád prostiként bevállalta apádat gumi nélkül, ettől még ne feltételezd, hogy más anyja is ezt tette. Az összes megszólalásodon látszik, hogy fingod sincs a témáról.

anyadmajma 2018.08.12. 19:55:55

@JorEl: egy betegápoló lehet, de én nem vagyok az.
Szóval te miattam megrohadhatsz az út szélén, a faszért iszol annyit, te részeg gyökér, megérdemled.
Ennyit a hozzáállásodról. Ahhoz a szerencsétlen hülyéhez, aki meg karkötőt/tetoválást visel, ahhoz meg majd szépen hívok mentőt, meg tudom, hogy mit segítsek neki. Meg még jópárezer nem "szakmabeli ember is.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.12. 19:56:25

@kispotzak: szerintem ne foglalkozz vele. Álmodik vagy hazudik.

JorEl 2018.08.12. 19:57:15

@Le a spammerekkel: ne haragudj, de azt hiszem kár folytatni, már világos, hogy mindössze annyin csúszik el a kommunikációnk, hogy képtelen vagy összetett mondatokat értelmezni

Attilajukkaja 2018.08.12. 19:57:33

@JorEl:
"A legdurvább rosszulléteknél is az első tünetek jelentkezése és a már beavatkozásra szoruló állapot közt minimum 25-30 perc telik el, az alat az idő alatt azért elég sok lehetősége van az embernek, hogy megelőzze a nagyobb problémát."
Aki már hosszú évek óta beteg, az tudja, mit kell tennie. De ha még tapasztalatlan vagy túl idős (kissé demenciás is), annál bizony előfordul hirtelen rosszullét. Látszik, hogy nagyon nem vagy otthon a témában.

JorEl 2018.08.12. 20:00:41

@Le a spammerekkel: Bocs, de arról sem én tehetek, hogy anyád helyett apád szoptatott

JorEl 2018.08.12. 20:01:40

@Attilajukkaja: Leírod, hogy igen, aztán, meg hogy nem, mert nem te mondtad??? wtf?

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.12. 20:02:10

@anyadmajma: biztosan tudod, hogy mit segíts neki?
Pár deci cukros lötty, ha annyira magánál van, hogy képes inni, illetve ha már nem tud kommunikálni, akkor átnézni a cuccát, hogy van-e nála glukagon injekció és azt beadni. Kérdés: a mai világban ki az, aki megkockáztatja, hogy egy idegen, eszméletlen ember cuccát átkutassa, kockáztatva ezzel egy esetleges rendőrségi eljárást? :(
Egyébként lásd: www.diabet.hu/info.aspx?web_id=&sp=169 (például, van millió ismertető)

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.12. 20:03:01

@JorEl: de arról tehetsz, hogy elmebeteg pöcs létedre a neten óbégatsz, hazudozol, mondod a meséidet, ahelyett, hogy szednéd a gyógyszereidet.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.12. 20:04:22

@Attilajukkaja: nem kell ehhez demencia, elég ha egy picit túlzásba viszi a mozgást. Egy kis hegymászás, tempósabb gyaloglás, bringázás bőven elég lehet hozzá, hogy csak akkor vegye észre, hogy baj van, amikor már késő...

anyadmajma 2018.08.12. 20:32:58

@Le a spammerekkel: ja, mondom, ha van rajta karkötő vagy tetkó. amúgy kb annyit tudok belőni, hogy rosszul van, vagy részeg. Pontosabban nagyjából 99%-ban ki tudom zárni, hogy részeg-e vagy nem, ha nem részeg, akkor bizony rosszul van. a részegekhez van rutinom.

Attilajukkaja 2018.08.12. 20:35:30

@JorEl:
" Leírod, hogy igen, aztán, meg hogy nem, mert nem te mondtad???"
Mit igen? Mit nem?

@Le a spammerekkel:
"nem kell ehhez demencia"
Egyetértek. A demencia csak egy példa volt.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.12. 20:46:49

@Attilajukkaja: no igen. Biciklizek, leszállok, ugyan érzem, hogy valami nincs teljesen rendben, dehát rég ültem bringán, biztos attól van. Kíváncsiságból megmérem a cukrom: 1.7... (ez lehetett akár 2.x is, annyira sosem voltak pontosak ezek a mérők) mire megjelent az eredmény, már kihagyott a látásom. Minden pislogás után egy fél másodperc késéssel jött vissza a kép és kezdtem remegni. Szerencsére egy élelmiszerbolt mellett álltam meg...

Attilajukkaja 2018.08.12. 20:54:52

@Le a spammerekkel:
Az inzulinfüggő családtagomnál mindig van ilyen estekre cukorka. Nem tudom, te milyen típusú vagy, de valószínűleg neked sem ártana hordani néhány szemet a zsebedben.

Orban VikTROLL 2018.08.12. 21:07:11

Az egesz tetovalas baromsag es gusztustalan, de ha mar megis, akkor a homlokara kene sima Arial betutipussal.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.12. 21:12:06

@Attilajukkaja: közel húsz éve történt, azóta sikeresen elhagytam az inzulint. Nem mondom, így is előfordul, hogy enyhe rosszullét jön rám, de az legrosszabb esetben is fél óra alatt magától elmúlik.

anyadmajma 2018.08.12. 21:18:03

@Le a spammerekkel: olyat is láttam már, hogy a kollega azért ivott rendesen. Aztán egyszer amikor összehányta magát meg félrebeszélt, gyanús volt hogy nem részeg. kihívtam a mentőt, mértek nála egy laza 28-as cukrot. Eleinte pedig mindenki azt mondta, hogy be van baszva..... Pedig csak akkor jött elő a cukorbetegsége.

sírjatok 2018.08.12. 23:36:16

@morph on deer: "Egyedüli kifogásom a betütípssal van: miért nem lehet tisztán látható, lineáris és csak verzál, azaz csupa nagybetűvel?"

+1
süti beállítások módosítása