A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

Gaten Matarazzo

Híres betegek

2022. július 26. - Brigi P.

Napjaink egyik legnépszerűbb sorozatának sztárját sem kíméli vele született „haverja”. A Stranger Things egyik főszereplőjét, Dustin Hendersont alakító Gate Matarazzonak úgynevezett Scheuthauer-Marie-Sainton szindrómája van (más néven Cleidocranial Dysplasia).

 
Pokk Brigi írása

gettyimages-583921002.jpg(Fotó: google)

 

Dustin karakterének egyik fő ismérve, hogy kicsit pöszén beszél. Ez hol jobban, hol kevésbé hallatszik ki. Nos, ez nem egy magyar szinkron általi elferdítés volt; maga Gaten is furábban beszél az átlagnál. Betegsége miatt ugyanis csak tejfogai nőttek ki az évek során. Több műtéten is túlesett már, és műfogakat is kapott.
Az SMS-szindróma ismérvei, hogy a koponya, a fogak és a testben különböző csontok rendellenesen fejlődnek. Például a szemfüles sorozatrajongóknak feltűnhetett, hogy folyvást Dustint küldték be a kicsi, szűk helyekre, mikor szükség volt rá. Nos ez is betegségére volt utalás, ugyanis Gatennek nincsenek kulcscsontjai sem, emiatt jobban össze tudja szorítani vállait.

A fiatal színész abszolút nem rejti véka alá betegségét. Volt már rá példa, hogy kórházból posztolt egy nagyobb volumenű műtétje után. Mindig kiemeli, hogy sorstársai közül nem ő van a legsúlyosabb állapotban, és mivel ez a betegség nem túl ismert, szeretne kiállni és minél inkább felhívni rá a figyelmet.

Gaten betegsége örökletes, tehát megközelítőleg 50% az esélye annak, hogy a jövőben továbbadja majd saját gyerekeinek – ha lesznek neki.

Egy kis érdekesség záróakkordként; Dustin magyarhangja – Kálmán Barnabás – egy speciális eszközzel érte el a szinkronfelvételekor, hogy pöszén beszéljen, ahogy az eredeti színész. Erről itt látható egy kis kulissza videót. :)

Ha van még esetleg olyan ismérve az SMS-szindrómának, amit én most esetleg kihagytam, osszuk meg egymással kommentben akár, hátha segítség lesz valakinek, vagy bővülhet vele ez a cikk.
Szakirodalom kevés van róla, nagyjából mindegyikben ugyanaz, magyar berkekben pedig ezek száma megközelítőleg is nulla.

A blog Haverok között podcast beszélgetését pedig itt tudjátok meghallgatni Gaten-ről, a haverjáról és még néhány Stranger Things-ről. ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr3017876407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása