A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

Árulkodó sebek

Pokk Brigitta írása

2021. január 27. - Brigi P.

Jó sok autoimmun betegségről volt már szó, és bizony vannak köztük olyanok, amik hagynak az emberen külső nyomokat, de olyanok is, amik nem – ám időnként utóbbiak is csalfák és felfedik „áldozatukat” a világnak.

Ezek a külső nyomok lehetnek sebek, vagy pirosló foltok a bőrön, amik néha nem csak esztétikailag, de fizikailag is megviselik az embert; fájdalmakkal, húzódással járnak.

arulkodo_sebek.jpeg

Az alábbiakban vegyünk górcső alá néhány betegséget, amik szövődményeként a bőrfelület is kirívóan érintett:

  • Ehlers-Danlos szindróma: ez nem más, mint egy bőrre, ízületekre és vérerekre kiterjedő rendellenesség. Akik ezzel a haverral élnek, azoknak a bőre ruganyos és rendkívül sérülékeny.
    A bőr könnyek elhúzható az adott testrészről, majd az aztán visszaugrik. E mellett a bőr puha és bársonyos tapintású. Ezzel szemben viszont, a rendkívüli sérülékenysége miatt, könnyedén jelentkezhet zúzódás, és seb. Ezek hosszabb idő elteltével teljesen begyógyulhatnak.
    Az orvostudomány jelenlegi állása szerint az EDSZ nem gyógyítható, csak kezelni és megelőzni lehet – utóbbit is inkább csak öngondoskodás szintjén.
    : csoportos sportok mellőzése, használjunk naptejet a szabadban, zuhanyozásnál/fürdésnél folyékonyszappant használjunk.
  • Szisztémás lupus erythematosus (SLE): a lupus napjainkban egy jól kezelhető betegség. Az egyik leggyakoribb tünete az arcon jelentkező, jellegzetes pillangó alakú folt. Ez a betegek 90%-nál jelentkezhet.
    Alapvetően szteroid-készítményekkel kezelhető az SLE. A bőr védelme érdekében fontos kerülni a szoláriumozást, és a napozást. Nyáron ajánlatos magas faktorú fényvédőt használni.
  • dermatomyositis: ez egy izomgyulladással és gyengeséggel járó autoimmun betegség. Körülbelül 20-25%-ban egyéb, más Haverok mellett szokott feltűnni. (Pl.: SLE, Sjögren)
    Az izomgyengeség mellett gyakran alakulnak ki bőrelváltozások az arcon, a nyakon és a dekoltázsnál. Ezeken a területeken a bőr megduzzadhat, és lilás-vöröses árnyalatű lehet.
    Szerencsés esetben szteroiddal kezelhetők a tünetek.

 

Többek között ezek azok a haverok, amikkel együtt járnak a bőrt érintő sebesedések, foltok. A többségük jól kezelhető, sok türelemmel és odafigyeléssel, de nyilván az a legjobb, ha ráfekszünk a megelőzésre – már amennyire ez lehetséges.
Bár minden haver más, azért látható, hogy igenis vannak bennük közös pontok és csak nagyon kevésben különböznek egymástól… azonban szinte biztos vagyok benne, hogy a külső jegyeket érintő tünetekkel az egyik legnehezebb megbirkózni. Több idő, türelem és empátia szükséges hozzá – nem csak a betegnek, de a környezetének is. A külsőségeket érintő tünetek lelkileg is megviselik hordozójukat. A legkisebb elváltozás is időnként a legnagyobb fókuszba tudja hozni az embert, a nagyobbak pedig még inkább… Ezért törekedjünk a fizikai és lelki egészséget is kellő képpen támogatni.

 

brigitta_sign.png

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr5216405122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása