A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

Halsey

Híres betegek

2022. június 17. - Brigi P.

Idén tavasszal a 27 éves énekesnő egészségi állapotától voltak hangosak a sztárhírek. Egy korábban már itt is bemutatott genetikai betegségben szenved – többek között, ugyanis Halsey-nek 4 különböző betegsége van, ezek mellett pedig már kisfia születése előtt is voltak egészségügyi problémái (többek között bipoláris zavar, ADHD és idén tavasszal újra műtötték endometriózis miatt).

313447-halsey_1200x630.jpg

 

Miután édesanyává vált, egészségi állapota megromlott. Többször kapott anafilaxiás sokkot, ami miatt kórházba kellett vinni. Ekkor kezdődtek el nála a kivizsgálások, amik által kiderült, hogy többek között Ehlers-Danlos-szindrómája van.

Az EDS egy olyan rendellenesség, ami érinti a vérereket, az ízületeket és a bőrt is. Utóbbi a betegség következtében sérülékeny, nyúlós, az ízületek rendkívül ruganyosak.
Ez a betegség örökletes, és szorosan kapcsolódik az emberi szervezetben fellelhető kollagénnel, illetve azokkal szoros szimbiózisban lévő fehérjékkel – felépítésükben, előállításukban, feldolgozásukban zavar keletkezik.
Az EDS a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható.

Halsey e mellett Sjögren-szindrómában is szenved, aminek következtében a betegek kiszáradhatnak, romolhat a memóriájuk és ízületi fájdalmaik lehetnek.

A PoTS egyfajta szívvel kapcsolatos rendellenesség, ami különböző hirtelen mozdulásokkor (leülés, felállás) pulzusemelkedést okoz, miközben az agy és/vagy a szív vérellátása csökken.

A masztocitózis során pedig lényegében a test önmagát károsítja, mert a vérsejtek túlzott mennyiségben termelik a védőanyagot. Jellemző tünete olyan, mint egy allergiás reakció: viszkető, kiütéses bőr, néha apró hólyagocskák. Az énekesnő már megmutatta egyszer hátát, amin jól láthatóak voltak ezek.

Halsey azonban betegségei ellenére is megállíthatatlan: május 19-én kezdte meg turnéját. Szerintem nagyszerű példa, hogy hogyan ne hagyjuk magunkat legyűrni a haveroknak, hanem ahogy csak tudunk, éljünk és menjünk előre.

 

 

brigitta_sign.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr617860381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása