A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

Autoimmun a javából! Diabétesz, nemcsak kezdőknek.

Vendégposzt

2017. augusztus 07. - JBrigó

Megpróbáltam visszaemlékezni, mi az, amit tudok a cukorbetegségről. Nehezen ment, és szinte semmi értékelhető nem jutott az eszembe. Csak foszlányok. Emlékdarabok. Csak annyi, hogy van, aki gyógyszert szed, és van, aki inzulint ad be magának.

 Ez alig több mint 1 éve történt. Hajnal 3 –kor közölték velem, hogy az akkor egyéves kisfiamnak 1-es típusú cukorbetegsége van. Nem igazán fogtam fel, miről is beszélnek. Csak bámultam ki a fejemből és hallgattam a tompán beszűrődő mondatokat: Összeomlott az anyagcseréje. Kiszáradt. Hová vigyük?

diab.jpg

Szerencsére, nem az intenzívre kerültünk, hanem a diabétesz osztályra, ahol azonnal infúzióra kötötték. Ekkor hívtam fel a családom, akik kivétel nélkül mind kétségbeestek. Másnap a kórházban kezembe nyomtak egy csomó könyvet meg prospektust. Jött az orvos is, emlegetett valami pumpát meg hasonló dolgokat. Teljesen érthetetlen nyelven beszélt.  

Szép lassan persze belerázódtam a dolgokba. Megtanultam, hogy tudom önállóan ellátni a gyerekem. Minden áldott nap. Na, de ne ugorjunk ennyire előre a történetben!

Hamar megfogalmazódott bennem a legkézenfekvőbb kérdés:
A gyerekek is lehetnek cukorbetegek? És ugyanolyan gyorsan jött a válasz is: igen, lehetnek.

diab2.jpg

Az 1-es típusú cukorbetegség, azaz az inzulinfüggő cukorbetegség, az autoimmun betegségek egyik fajtája. Szinte csak gyermekeknél alakul ki, nagyon ritkán fiatal felnőttkorban. Lényege, hogy a szervezet megtámadja a hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő sejteket, és elpusztítja azokat. Látványosan akkor jelentkezik, amikor a beteg saját inzulintermelésnek már csak a 20-30%-a maradt meg. A legtöbb esetben egy másik betegség váltja ki a tüneteket, amelyek a következők lehetnek: 

-  Túlzott folyadékfogyasztás
-  Gyakori vizelési inger
-  Fáradékonyság, aluszékonyság
-  Fogyás fokozott étvágy ellenére is 
-  Vegyes tünetek (megjelenhet a hasfájás, hányás, acetonszagú lehelet, zavartság, aluszékonyság)

Nagyon fontos:

Cukorbetegség gyanúja esetén ne késlekedj! Minden egyes perc a gyereked életébe kerülhet. Ha nem vagy elég gyors, bekövetkezhet a diabéteszes kóma, ami életveszélyes. A diagnózis felállításánál a háziorvos ritkán gondol a cukorbetegségre. A legjobb diagnoszta ebben az esetben a szülő, hiszen ő ismeri legjobban a gyermekét. Van egy anyuka ismerősöm. A gyerekét diabétesz gyanújával vitte az orvoshoz, aki elvetette a cukorbetegség lehetőségét. Az édesanya erősködött, hogy mérjék meg a gyerek cukrát. Jól tette! 22-es értéket mértek nála. Ők szerencsére nem olyan súlyos állapotban kerültek be a kórházba, mint mi.

Bennem fel sem merült, hogy Dávid cukorbeteg lehet. A mai napig hibáztatom érte magam. A háziorvosunk viszont szerencsére nagyon körültekintő volt. Beküldött minket a kórházba. Érezte, hogy más is van a háttérben, nem csak egy egyszerű hörgőgyulladás. 28-as vércukorérték. Összeomlott anyagcsere. Kiszáradás. Ez volt a nap mérlege. Huszonnégy óránk volt még a  diabéteszes kóma lehetséges beálltáig. Azóta is minden nap hálát adok a sorsnak, hogy ez nem történt meg.

Miért lesz valaki 1-s típusú diabéteszes?

A tudósoknak ma még megfejthetetlen, mi indítja el azokat autoimmun reakciókat, amelyek felelősek a cukorbetegség kialakulásáért.  Jelenlegi álláspontjuk az, hogy 50%-ban a genetika, 50%-ban pedig külső tényezők befolyásolják.

De lássuk a külső tényezőket:

  • terhesség alatti vírusfertőzések (rózsahimlő, echo vírusok, Coxsackie B5 vírus)
  • rossz étkezési szokások a terhesség alatt (pl. nitrózamin (tartósítószer) tartalmú ételek, vagy megemelkedett nitráttartalmú ivóvíz fogyasztása)
  • a születés körüli veszélyeztetettségek: légzészavar, sárgaság, újszülöttkori fertőzések, magasabb anyai életkor, magasabb születési súly és hossz, nem elsőszülöttség
  • a szoptatás hiánya és/vagy tehéntej alapú tápszerekkel való táplálás
  • születést követően a D-vitamin előírásszerű adagolásának elhagyása
  • a védőoltások

Nem tudom, nálunk mi lehetett a valós ok. Nem is igazán érdekelt. A terhesség előtt évekig nem voltam beteg. Terhességem alatt viszont háromszor is influenzás lettem. Dávid besárgult, de csak rövid ideig. És legvégül: 35 évesen szültem. Ez talán magas kornak számít? :)

Különvélemény:

Szerintem a gyerekek életük első évében nagyon sok védőoltást kapnak. Ráadásul olyan kombinált oltásokat, amiben 5-6 féle vakcina is van. Erősen megdolgoztatják ezzel az immunrendszerüket. De ez csak találgatás a részemről. Talán az okosabbaknak sikerül megfejteni egyszer, van-e valami összefüggés a védőoltások és a diabétesz között.

A diabétesz lehetséges szövődményei

  • Szív- érrendszeri betegségek
  • Ketoacidózis – ha a magas vércukorszintet tartósan nem kezelik, ez az állapot kómát okozhat
  • Idegkárosodás
  • Vesekárosodás
  • A szem ereinek károsodása
  • Fertőzések, az immunrendszer gyengeségéből adódóan

Rémálmaiban kísért ez a lista és minden egyes alkalommal látom magam előtt, mikor kiugró cukorértéket mérek!

HbA1c szint
Megmutatja, milyen állapotban van a cukorbeteg anyagcseréje. Segíti meghatározni milyen típusú inzulinterápiára van szükség.  Ezt az értéket negyedévente ellenőrzik. 7,5 alatt még elfogadható, de fölötte már növekednek a szövődmények kialakulásának esélyei.

Az 1-es típusú cukorbetegség ma még a gyógyíthatatlan betegségek közé tartozik, de ha betartod a szabályokat, akár teljes értékű életet is élhetsz vele. Sőt! Jól kezelt cukorbetegséggel az átlagéletkor hosszabb lehet, mint egy egészséges embernél.
Bízom benne, hogy nálunk is minden rendben lesz. Én megteszem amit tudok, hogy ez így legyen!

 Ha érdekel a történetünk, kövess a blogomon! Keresgélj a régebbi írások között is.

A facebookon itt találsz.

 

Írta és illusztrálta: Diabanyu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr7612724386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása