A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

Cher és a CFS

Híres betegek

2018. november 09. - JBrigó

1992-ben, karrierjének csúcsán a "popzene istennője" CFS (Chronic Fatigue Syndrome), azaz a Krónikus Fáradtság Szindróma diagnózisával kellett, hogy szembenézzen, az Epstein Barr vírus következtében. Egy 2009-es kutatás szerint a betegség hátterében vírusfertőzés áll. (Forrás) Ha a CFS-t nem kezelik, a betegség megtámadhatja az agyat, az emésztőrendszert, az immun - és a szívrendszert.

636658916838186386-ac-12-borgata-cher.jpgKép forrása: freep.com

Ahogy tapasztaltam, ez tényleg egy fizikai betegség, de depresszióssá is tesz...Pusztító volt számomra, képtelen voltam dolgozni majdnem három évig! Forrás: People Magazine

Mik a betegség tünetei?

 

Fáradtság, kimerültség, levertség, a napi teljesítőképesség csökkenése, hőemelkedés, torokfájás, duzzadt nyirokcsomók, általános izomgyengeség, fejfájás, fényérzékenység, feledékenység, depresszió, ingerlékenység, meggyengült gondolkodási és összpontosítási képesség, alvászavar.

 

Mi alapján diagnosztizálható?

 

A CFS-ben szenvedők agya három specifikus elváltozást mutat. Egyrészt kevesebb a fehérállományuk, mint az egészséges embereké. A második eltérés, hogy az úgynevezett "diffúzió súlyozott magspin-tomográfia" révén (ez a vízmolekulák mozgásának kimutatására alkalmas módszer) a jobb agyféltekében specifikus elváltozásokat találtak. Egy idegköteg, a Fasciculus arcuatus, azaz az "ívelt rostköteg" - amely a homloklebenyt és a halántéklebenyt köti össze -, feltűnő jellegzetességeket mutatott, legalábbis a jobbkezeseknél. Ráadásul az elváltozás mértéke és a betegség súlyossága összefüggött egymással. A harmadik feltűnő eltérés az egészséges emberekhez képest az volt, hogy a Fasciculus arcuatus környékén két ponton a szürkeállomány a betegeknél sűrűbbnek bizonyult. (Forrás: Házipatika ; Tanulmány angol nyelven: Right Arcuate Fasciculus Abnormality In Chronic Fatigue Syndrome)

Korábban leveleztem egy hölggyel, aki maga is ebben szenved. Ő is megerősített abban, ami mindenkinek szembetűnő lehet, ha egy kicsit is utánaolvas a CFS-nek, hogy magyar cikkeket, tapasztalatokat elég kis számban lehet találni. Ennek az az oka, hogy külföldön sokkal inkább ismert betegségről van szó. (Érdekes összefüggés az is, hogy Cher és a szindróma kapcsolatáról magyar nyelvű oldalon nem olvashattam, sokkal inkább angol nyelvűekkel találkoztam az internet berkeiben.) A hölgy egyébként olvasásra ajánlott egy (angol nyelvű) weboldalt, ami a The ME Association.

Egy angol ismerősöm mondta, hogy náluk ez totál elismert, például a taxis is együttérzően bólogat, ha mondod. Amikor ezzel az angol nővel beszélgettem, már több éve kerestem, hogy mi lehet a bajom.

Több híresség is szerepel a CFS listáján, mint például Flea is a Red Hot Chili Peppers zenekar basszus gitárosa. A kiváltó okok között egy vírus, a stressz, lelki eredetű problémák is szerepelhetnek, kiemelkedő szerephez az életmódváltás jut. Nem tudunk eleget erről a betegségről, ahogy arról sem, vajon Cher hogyan tud megküzdeni vele. Bízom abban, hogy a jövőben újabb sikeres kutatások segítik a betegeket a diagnosztizáláshoz, és a kezeléshez.

sign2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr6914341479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása