A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

Selma Blair

Híres betegek

2019. június 19. - JBrigó

2018 augusztusa Selma Blair, színésznő számára egy új haver, a sclerosis multiplex diagnózisát hozta, amit pár hónappal később jelentette be Instagram oldalán. Évek óta voltak tünetei, ami (mint kiderült) jelezték a betegség jöttét, de nem vette komolyan a jeleket. A diagnózis után azt hitte, lesz még legalább 15 éve, amíg a betegség súlyosbodik, de tévedett.

rs_634x1024-190224181303-634_selma-blair-vanity-fair-oscars-party-2019_ct_022419.jpg
A sclerosis multiplex (SM) egy autoimmun haver, krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség. A központi idegrendszert, és az agyat érinti. Kiemelt védjegye a kiszámíthatatlansága, súlyossága változhat.

Tünetek

  • zsibbadás, gyengeségérzet, érzéketlenség a végtagokban
  • részletes vagy teljes látásvesztés
  • kettős-vagy homályos látás
  • szédülés, alkalmanként hányingerrel
  • remegés
  • koordinációs zavar
  • fáradtság

Némelyik tünet a hétköznap köpenye mögé bújik, nem is csoda, hogy a színésznő sem vette komolyan őket. Őszintén szólva nem is kell messzire mennem ahhoz, hogy hasonló példára leljek, hiszen jómagam is legyintettem a jelekre, míg az utolsó pillanatban még, de sikerült elkapni a ludast.

Mozgássérült lettem. Néha elesem. Elejtek dolgokat. A memóriám ködös. A bal oldalam pedig egy törött GPS-től kéri az instrukciókat. De megyünk tovább. Nevetek, és nem tudom pontosan mit fogok csinálni, de megteszek minden tőlem telhetőt.

Mint több beteg híresség, Selma is reményt, erőt szeretne adni másoknak, és magának is.

Nem kaphatsz segítséget, ha nem kéred.

A színésznő emellett spasmodic dysphoniával is küzd, amely egy beszédzavar. A hangot képző izmok görcsös állapota okozza. Ezért komoly súllyal bírt az, hogy elvállalt egy interjút (angol nyelven itt megtekinthető), amelyben beszélt arról, hogy amikor orvoshoz fordult, az nem vette komolyan. Szingli anya, fáradt, anyagi gondok, semmi több. Hiába kérte, egy MR-t sem végeztek el rajta. Selma végül Michael J. Fox segítségét kérte (akkor még ismeretlenül), aki tudta Parkinson kórral küzd. Végül a férfi adott némi reményt. A fordulat pedig akkor következett be, amikor a nő elesett orvosa előtt.

Az igazság az, hogy minden új tünet ijesztő lehet, és az lehet talán az első, ami eszünkbe jut, hogy tévedtünk, beképzeljük, és talán így is van. De egy valamire a diagnózisaim megtanítottak, és ezt tanácsolom mindenkinek: inkább zárjuk ki a dolgokat, minthogy késő legyen.

sign2.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr3314900016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása