A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

Ismerkedés Sjögrennel

Életem betegen

2020. augusztus 31. - JBrigó

A szem a lélek tükre. Kimondatlan szavakat, érzéseket tárhat az érzékeny figyelő felé.
Majd viszketni, égni kezd, kiszárad. Ehhez társul egy szűnni nem akaró érzés, mintha folyamatosan lenne valami benne. A száj kiszárad, nyelési nehézséget okozva.

nevtelen_terv_12.png

"A Sjögren szindróma tünetei mögött a külső elválasztású mirigyek autoimmun gyulladása áll. A gyulladás következménye a mirigyek működésének csökkenése, a mirigyállomány pusztulása." - írja az immunkozpont.hu.

A tüneteket hőemelkedés, ízületi fájdalom is kísérheti. Az egyik leggyakoribb autoimmun betegség. Ez a Sjögren szindróma. Címszavakban, általánosan. A valóság azonban sokkal árnyaltabb!

 

Diagnózis

 

A kezdeti tünetek - mint megannyi autoimmun haver esetében - csalókák lehetnek, hiszen hétköznapi, szürke maskarát viselnek. Ezért az első lépés a tisztánlátás, tehát kizárni, hogy nagy a baj, ugyanis a kezeletlen betegség a nyálmirigyek teljes sorvadását is eredményezheti, valamint súlyos, életet veszélyeztető szövődményeket is okozhat (limfóma).

Gyanú esetén konzultáljunk házi orvosunkkal, valamint keressünk fel szakorvost (belgyógyász, reumatológus), aki felállíthatja a diagnózist a vizsgálati eredmények alapján (vérvétel,stb.).

 

Kezelés

 

A Sjögrennel ismerkedés közben nem maradhatunk tétlenek, kezelni kell, megakadályozni a szervek károsodását. Műkönny használata válik indokolttá, valamit szükség lehet szteroid vagy immunmoduláns szerek alkalmazására is a gyulladás elcsendesítéséhez. Azonban nagyon fontos, hogy a nyugalmi állapotban ez utóbbiak mellőzve legyenek, és csak a nélkülözhetetlen, "alap" kezelést biztosítsuk haverunknak.

Kiemelten kell ügyelni emellett a száraz nyálkahártyákon kialakult fertőzésekre, megelőzésre, megfelelő kezelésükre, valamint rendszeres kontroll vizsgálatokon való megjelenésre a fent is említett szövődmények elkerülése, valamint a fellángolás "elcsípése" érdekében.

 

Magyarul

 

A Sjögren szindróma a mirigyműködésben okoz zavart. Gondoljunk csak bele, hol található rajtunk, bennünk ilyesmi, ami érintett?

"Valamennyi nyálkahártya, a légutak, az orr, a tüdő, a hörgők és a légcső nyálkahártyái, valamint a nemi szervek nyálkahártyái is érintettek, szárazak, gyulladtak"- írja a Házipatika.

Rekedt hang, száraz köhögés, ugyancsak száraz bőr, a kiszáradt légcső miatt tüdő fertőzések. Nőknél nehézséget okoz a nemi életben a nemi szervek nyálkahártyájának kiszáradása.

Ezekhez csatlakozhatnak olyan mirigyműködésen kívüli tünetek, mint például az ízületi fájdalmak, azok duzzadásai, kimerültség fáradtság, érgyulladás, izom gyulladás, tüdő-, és vesegyulladás, Raynaud szindróma, limfómák.

Többször hívom fel a figyelmet a cikkeimben arra, hogy a haverok csapatban járnak, ritkán szeretnek egyedül élni. Igaz ez a Sjögrenre is. Tehát a társbetegségek megléte, tünetei még inkább nehezíthetik az amúgy is nehéz mindennapokat. 

 

Amit látni

 

Fentieket elolvasva pedig álljunk meg egy pillanatra! Fussunk vissza tekintetünkkel, olvassuk át újra a tüneteket, és gondoljuk végig, melyek azok, amelyek bárki számára jól láthatóak egy emberen? Melyik az, amelyik tényleg kiabál, látszik a betegen, és mutatja, itt valami van? 

 

Persze, kiülhet az ember arcára, hogy valami nem oké. Mondhatjuk, hogy fáj, hogy nehéz, de valljuk be őszintén, ha nyoma nincs, úgy értem LÁTHATÓ, akkor az nem létezik, nem igaz? Mint Isten, az Ufók, vagy valami hasonlók.

Ma még mindig ott tartunk, hogy a környezet minden szeretete ellenére kételkedik. Nem csak abban, hogy van más gyógyíthatatlan autoimmun betegség a ráknál. Hanem abban is, hogy tényleg nem múlik el, tényleg fáj, tényleg van, létezik, és egész fiatalon meg kell ismerni őket.

 

Szóval álljunk meg egy percre! Folyamatos fájdalommal élni kemény harc, embert próbáló! Noha nem lehetetlen, mégis óriási erő szükséges hozzá a beteg részéről, és szeretteitől is. 

Képesek vagyunk rá, bármelyik oldalt képviseljük! Nem kell hozzá más, csak akarat.

90681694_294542061509538_7785218605909540864_n.png

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr9216183630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása