A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

5 tipp pihenéshez

Nem csak betegeknek

2017. június 10. - JBrigó

pihenes.jpg

Autoimmun betegnek lenni igazi kihívás! Nem pusztán azért, mert fel kell dolgoznia az embernek, hogy a saját szervezete zabálja önmagát paradox módon, életmódot kell váltani vagy páncélt kell növeszteni a betegség biztosította, változatos ütközetek miatt. Ilyen haverok gazdáiként - már, ha nem akarunk muszájkabát** tulajdonosai lenni - a lelki megerősödésünk mellett fontos a változatosságra törekednünk. Hihetetlen, de így gondolom én is, introvertáltként! :)
Lényeges viszont felismernünk állapotunktól függetlenül (tehát EGÉSZSÉGESEN IS!), hogy igenis más világot élünk! Ma már nem működik az, ha megiszunk 1-1 kupica pálinkát (na jó, van kivétel), ecetbe mártjuk a zokninkat, alszunk egyet, megélt éveink sem kedvezhetnek a betegségeknek. Életerősen fontos, hogy törekedjünk a megelőzésre, pont annyira, amennyire emberileg lehetséges. Betegként pedig ki kell törnünk a megszokás béklyói alól, és olyan megoldásokat kutatni, amely változatossá teheti a létfontosságú pihenést számunkra.

Nem könnyű egy fekete - fehér, egyszerű ábrázattal bíró lazítást színesebbé, változatosabbá tenni. Befolyásolhat az időjárás, személyiségünk, élethelyzetünk, és a többi, ám nincs lehetetlen. Biztosítva az alap színeket, elárulom az én 5 megoldásomat az egyhangú, szürke szieszták ellen.

  1. Olvasás
    Az, hogy éppen milyen könyv ragad el a valóságtól függ attól, hogy a betegség mennyire "szedál le". Éppen ezért egyszerre több könyvet olvasok: Mieshelle Nagelschneidertől a Macskákkal suttogót, Kathleen Kelley - Lainé: Peter Pan, avagy a szomorú gyermek című könyvét, illetve Apáink által - feljegyzett várpalotai történetek válogatását.
  2. Túra vagy séta, tök mindegy
    Szerencsés vagyok, hiszen az ország dombos, erdős vidékén élek, ahol rengeteg lehetőség van visszatérni a természetbe. Legyen szó pár perces frissítő sétáról vagy több órás túráról, a természetben töltött időt a test is meghálálja.
  3. Mozi otthon
    Modern világunknak köszönhetően itthon is remekül köthetjük le magunkat vagy akár az egész családot egy - egy film vagy sorozat részének megnézésére. Amellett, hogy pihenésre "kényszerít", közös programmá kovácsolja azt az időt, mindemellett költséghatékony megoldás egy mozizással szemben.
  4. Írás nekem, valami más neked
    Ez eléggé személyre szabott pont, de ami azt illeti szükségtelen írói vénával rendelkezzünk. Ha kiírjuk gondolatainkat, érzéseinket, hozzásegítjük magunkat ahhoz, hogy feldolgozzuk a kellemetlen részeket a napunkból. (TIPP: Vezessünk naplót!) Ha pedig végképp nincs ínyünkre a tollforgatás, nyúlhatunk helyette ceruzához, festékhez is. A lényeg a kreatív tevékenység! Például írás előtt megismerkedtem a decoupage (ejtsd: dekupázs) technikával, de tettem már üres, unalmas erkélyt otthonossá.
  5. Mozgás
    Nem vagyunk egyformák. Lényeg az, hogy olyan mozgásformát válasszunk, ami passzol testünkhöz - lelkünkhöz egyaránt. Nekem azt a pluszt a jóga adja. Nem kertelek, nem mindig sikerül a rendszeresség talaján magabiztosan megállnom, de törekszem, és ez bőven elég!

 

Végül, hogy a relaxálás mely formája mellett tesszük le a voksunkat függ a betegségünktől is, hogyan viseljük vagy nem viseljük éppen. Nem vagyok orvos, saját tapasztalataim a "fegyverem", éppen ezért mérlegeljünk a gyakorlatunk szerint. Fenti tippjeim útmutatás gyanánt szedtem maroknyi csokorba.

Te hogyan segítesz magadnak a tartalmas pihenésben?

 

**kényszerzubbony

szeretettel_nb.jpg

 

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr1312583931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab Erzsébet 2018.05.03. 08:10:18

Olvasás nagyon jó, sajnos csak hétvégén és szabadság alatt tudom megvalósítani.
Mozizás otthon, nekem ez téli elfoglaltság, de remek.
Írás. Igen, nekem is van naptáram, naplóm, millió cetlim, és blogom. :-)
Mozgás, jóga egy héten egyszer, és egy héten egyszer intenzív walkenergie, hétvégén egy kis kocogás.
Séta, vagy túra, szuper, egyenlőre a fájós láb miatt csak séta, időnként kutyával, ami szintén nagyon sok pozitívumot ad. Plusz kutyasimi. :-)
Nekem ezen felül a kreatív főzés, ami kell, és megnyugtat. Napközben relax zene, Buddha bár mellett dolgozom.
süti beállítások módosítása