A határaim én vagyok.

Autoimmun blog

Autoimmun blog

Venus Wiliams

Híres betegek

2018. április 28. - JBrigó

A diagnózis komoly változást hoz, feladásra kényszeríthet, megállásra, és arra, hogy egy teljesen más úton haladjunk tovább. Máshogy kell tanulnunk járni, küzdeni, és az életünk krémjét is más tölti ki. Amit korábban annyira élveztünk, szenvedélyesen csináltunk, talán búcsút kell vegyen tőlünk, még akkor is, ha az eddigi lételemünk volt. Ezt a döntést Venus Williams is meghozta.

000_qk5lp.jpgKép forrása: hosszabitas.hu

Négyszeres olimpiai bajnok, korábbi világelső, huszonháromszoros Grand Slam-tornagyőztes, ő rendelkezik a második legtöbb egyéni tornagyőzelemmel! Élete részét képezi a mozgás, a sport.
2011-ben azonban Sjörgen szindrómát diagnosztizáltak nála. Ezt követően sokakban merült fel a kérdés, vajon az ezt követő visszalépése után fog - e újra ütőt a kezében? Miután visszavonult pihenni, törődni önmagával, képes volt újult erővel pályára lépni, köszönhetően a megfelelő kezelésnek, és a drasztikus diétának.

A betegség következtében a szem kiszárad, ég, viszketni kezd, fájdalom, fényérzékenység lép fel. Szájszárazságot okoz, lecsökken a nyáltermelés, és egyéb szerveket is megtámadhat, mint például a vesét, ízületeket, ahol fájdalmas gyulladás jön létre. Williams nem adta fel, komoly változások eszközlése után visszatért. Elkezdett egy nyers vegetáriánus diétát, ami jellemzően kiküszöböl minden állati eredetű terméket, és ételt, ezeket 118 ℉ (kb. 47,7 ℃) felett kell főzni.

A Helath magazinnak adott interjúban, hogy miért vágott bele ebbe az étkezési formába, azt mondta:

Az ok az egészség volt. Egy autoimmun betegséggel diagnosztizáltak, ennek ellenére a teljesítményemet fenn akartam tartani a pályán. Egyszercsak szenvedélyemmé vált ez az elv, hogy üzemanyaggal tápláljam a testem, a lehető legjobb módon, amire csak képes vagyok. Nem csak a pályán segít, hiszen érzem, hogy jót teszek magammal.

Venus remek példa lehet számunkra, hiszen ugyanazon megy keresztül, mint mi. A szindróma elvett valamit tőle, de sikerült egyúttal megoldásra, mankóra lelnie, melynek köszönhetően újra játszhat.
Van - e tippje azok számára, akik hasonló cipőben járva kutatnak megfelelő diéta után?

Mindig azt mondom az embereknek, hogy élvezniük kell az étkezést. Akármilyen diétát kövessenek, a lényeg, hogy olyasmit fogyasszanak, amit szeretnek. Találjanak egy olyan éttermet, receptet, közösséget - olyan módot, amely segítségével képesek tanulni, és élvezni az ételt. Ha nem élvezik azt, amit esznek, nem is tudom hogyan lehet vidám az életük!

A teniszezőnő hiszi, és vallja, hogy ha az időnk nagy részében egészségesen élünk, követve a diétát, nem jelenthet gondot egy - egy ritka pillanat, amikor elcsábulunk. Ennek ellenére felhívja a figyelmet arra is, hogy ragadjuk meg a "bűnözős ételek" otthon elkészítésének lehetőségét (például chips).

Venus Williams ereje, kitartása miatt válhat példává számunkra, ami jól mutatja, akár egy diéta vagy pihenés mekkora hatással lehet életünkre, és a hozzáállásunk mennyire kulcsfontosságú szereppel bír mindennapjaink során.

sign.jpg

 

 

 

 

Cikk alapját képező forrás: http://www.health.com/nutrition/venus-williams-raw-vegan-diet?cid=2017014&XID=time-health-hub

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmun.blog.hu/api/trackback/id/tr7213875386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása